Tenul este una dintre cele mai sensibile părți ale corpului, fiind expus atât factorilor externi destul de agresivi, precum razele solare și poluării, dar și celor pe care o femeie îi folosește cu bună știință, și anume produsele de machiaj. Însă, indiferent dacă folosești sau nu make-up, demachierea este unul dintre cei mai importanți pași, atât la începutul, cât și la sfârșitul zilei. Dar care este cel mai bun demachiant de pe piață? Există mai multe criterii după care îl poți alege pe cel potrivit pentru tine, iar mai jos le poți descoperi.
1. Cel mai bun demachiant – Top 3 produse
Când vine vorba despre produsele de curățare pentru ten, părerile sunt împărțite în funcție de mai multe lucruri, printre care ingredientele, ușurința în folosire, dar și cantitatea disponibilă într-un flacon. Nu în ultimul rând, potrivirea acestuia cu tipul pielii celei care îl utilizează este la fel de importantă.
Pe piață există câteva tipuri de demachiante, printre cele mai populare regăsindu-se apa micelară, balsamul, spuma și uleiul de curățare.
Dar care este cel mai bun demachiant pentru față? În tabelul de mai jos le poți descoperi pe 3 cele mai utilizate dintre ele.
![]() |
![]() |
![]() |
|
Produs |
|||
Utilizare/ Proprietati |
Balsam 2 în 1 pentru demachiere și curățare; Conține uleiuri vegetale cu ajutorul cărora sunt îndepărtate și cele mai rezistente produse de machiaj; Curăța tenul în profunzime, îndepărtând și sebumul și celulele moarte; Îmbogățit cu 7 tipuri de ingrediente, printre care 6 uleiuri vegetale; Are efect calmant asupra pielii sensibile a tenului; Potrivit pentru pielea sensibilă și uscată; Poate fi folosit pentru îndepărtarea machiajului rezistent la apă; Cantitate: 95 ml; Poate fi folosit și pe gât și decolteu. |
Spumă de curățare 3 în 1; Poate fi folosit pentru demachierea și curățarea tenului, gâtului și decolteului; Ajuta la normalizarea producției de sebum; Conține ingrediente naturale de origine vegetală; Conține ingrediente cu rol anti-aging, precum extractul de frunza oregano sălbatic; Poate fi folosit în sarcină și alăptare; Poate fi folosit pentru îndepărtarea machiajului waterproof; Cantitate: 250 ml Poate fi folosit și pe gât și decolteu. |
Poate fi folosit atât în rutina de curățare a tenului de dimineață dar și de seară; Ulei demachiant care poate fi folosit pentru toate tipurile de ten; Formulă delicată care se topește în contact cu apa transformându-se în spumă; Lista de ingrediente bogată în agenți de origine vegetală; Are efect de restaurare a sănătății pielii;
Potrivit tuturor tipurilor de piele; Destinat și îndepărtării machiajului rezistent la apă; Cantitate: 200 ml;
Poate fi folosit pe față, gât și decolteu. |
Avantaje |
Produs bazat pe ingrediente naturale benefice pielii; Utilizare extinsă și pe alte tipuri de ten, precum cel normal și mixt; Ambalaj care permite folosirea întregului produs;
Cantitate generoasă de produs. |
Potrivit tuturor tipurilor de ten;
Este necesar puțin produs pentru îndepărtarea machiajului;
Cantitate mare de produs;
Vizează și alte probleme ale tenului, precum porii măriți și producția excesivă de sebum. |
Se poate folosi o cantitate mică de produs pentru îndepărtarea machiajului; Raportul cantitate-preț este unul foarte bun;
Este un foarte bun emolient;
Nu conține ingrediente care să irite pielea. |
Dezavantaje |
Preț sensibil mai mare decât al altor produse. |
Ambalajul din care nu se poate folosi tot produsul. |
Este contraindicat persoanelor care au extensii de gene. |
2. Cum alegi cel mai bun demachiant?
Curățarea feței este unul dintre primii pași într-o rutină corectă, în acest scop alegerea unui demachiant bun fiind foarte importantă. Sunt mai multe criteriile după care poți alege produsul pe care îl vei folosi, iar printre ele poți tine cont de:
1. Tipul tău de ten:
Gama de produse de skincare de pe piață îți oferă oportunitatea de a le alege pe cele care ți se potrivesc cel mai bine, însă atunci când vine vorba despre ten este foarte important să respecți nevoile acestuia. După cum probabil știi deja, există mai multe tipologii în care te poți încadra, însă pentru a ști cel mai bine care sunt caracteristicile tale, o vizită la dermatolog te poate ajuta. În funcție de discuția cu medicul tău, vei putea alege cel mai bun demachiant pentru tine. Acesta poate avea ingrediente generice care sunt potrivite oricărui ten sau unele specifice care să vizeze anumite probleme.
2. Ingredientele pe care le conține:
La fel ca în cazul cremelor de față, și demachiantul poate conține ingrediente benefice pentru pielea ta. Acestea trebuie să fie blânde, să curețe bine și să nu aibă iritanți. Produsul ales poate conține acid hialuronic, acesta având rolul de a hidrata pielea, surfactanți blânzi care să curețe în profunzime, precum și ceramide și niacinamide care contribuie la sănătatea pielii.
3. Formula demachiantului
Demachiantele bune pot avea diverse forme, printre cele mai des utilizate fiind:
-
cele pe bază de apă, care sunt potrivite tuturor tipurilor de ten, fiind foarte blânde cu pielea și care pot lua forma loțiunilor și laptelui demachiant;
-
cele pe baza de ulei, care au fost create special pentru dizolvarea produselor rezistente la apă și care sunt foarte ușor de folosit, fiind în același timp delicate cu pielea;
-
balsamul de curățare este printre ultimele tipuri de demachiante intrate pe piață, fiind formulat sub formă de cremă, ușor de utilizat și foarte blânde cu tenul;
-
cele bifazice, care combină uleiul și ingredientele pe bază de apă din cele mai sus și care pot fi folosite pentru a topi toate tipurile de machiaj.
4. Nevoile tenului tău
Deși nu pare, tenul tău ,,comunică’’ cu tine prin diverse semne pe care ți le trimite, iar un demachiant bun are un rol foarte important în aceste semnale. Pe lângă ele, sunt anumite zile în care nu te machiezi, altele în care folosești mai multe sau mai puține produse cosmetice, astfel că alegerea produsului potrivit trebuie să țină cont și de acest aspect. Pentru a nu te complica prea mult, este bine să știi ca formulele de tip ulei, spumă și balsam sunt cele care îndepărtează foarte bine machiajul și care sunt și foarte blânde cu pielea feței și chiar cea din jurul ochilor care este mai subțire. Așadar, recomandarea este ca întotdeauna să verifici lista ingredientelor atunci când îți alegi produsul de demachiere și curățare a feței.
3. Mărci recomandate de Skinseen.ro
Dacă ești în căutarea unor produse de skincare din gama demachiantelor, mai jos poți descoperi câteva recomandări de branduri unde vei găsi atât uleiuri, cât și spume blânde de curățare care să răspundă nevoilor tale pe termen lung.
3.1. Marca Pittoresco
Unul dintre brandurile de renume coreene, Pittoresco are în oferta produse cu ingrediente deja consacrate în domeniul skincare, precum frunzele de meliaza dirachta, dar și alte extracte din plante al căror efect s-a dovedit foarte bun de-a lungul timpului. Cu formulări simple, dar eficiente, produsele acestei mărci se adresează tuturor tipurilor de ten.
3.2. Marca DR. HEDISON
Dr. HEDISON este una dintre cele mai vechi branduri coreene de produse cosmetice care sunt folosite cu precădere în clinicile de specialitate. Produsele acesteia se remarcă prin ingredientele naturale care înglobează mai multe funcții, astfel încât orice rutină de îngrijire să fie completă cu un număr cât mai mic de bunuri.
3.3. Marca SkinClinic
O surpriză în domeniul cosmetic, SkinClinic este dovada că și în Europa se pot dezvolta produse de calitate din cele mai bune ingrediente. Acestea se bazează pe tehnici inovatoare și cercetare îndelungată, cu rezultate foarte bune care au dus la utilizarea acestora în clinici de specialitate și la o încredere mare printre utilizatori.
4. Cum se folosește demachiantul și introducerea sa în rutină
Există o mulțime de păreri despre cel mai bun demachiant, despre cum se introduce în rutină și cum se folosește. Atunci când ești la început de drum în crearea unui ritual de îngrijire a tenului, este recomandat să ții cont de următoarele:
-
folosirea demachiantului este primul pas atât în rutina de seară, dar și în cea de dimineață;
-
acesta trebuie introdus încă de la vârste tinere, chiar dacă nu folosești machiaj, deoarece rolul sau este de a curăța fața nu doar de produse cosmetice, ci și de impurități;
-
demachiantul se folosește împreună cu alt produs de curățare sau singur, in funcție de formula aleasa.
Piața este plină de produse de curățare și demachiere, iar unul dintre cel mai des folosite este apa micelară. În acest caz este bine să știi că deși acele micele vor atrage particulele de produs cosmetic și impuritățile, acestea se vor ,,lipi’’ de pielea ta, ceea ce poate duce apariția problemelor, precum un ten aspru și încărcat mai devreme sau mai târziu. Așadar, cu o astfel de formulă, este indicat să folosești și un cleanser care să elimine toate resturile care mai rămân pe suprafața feței tale.
Un alt aspect important este ca atunci când folosești demachiantul, să nu te limitezi doar la față, ci să cureți și gatul și decolteul, acestea fiind primele părți ale corpului care ,,trădează’’ îmbătrânirea.
Cele mai bune produse pentru curățarea tenului sunt cele care se potrivesc nevoilor pielii tale, dar și care să completeze alte formule pe care le folosești în rutină. Astfel, atunci când alegi un demachiant cu ingrediente, active, precum diverși acizi de exfoliere, este bine să ții cont ca ceea ce aplici după să nu conțină foarte mulți activi, astfel încât să dea anumite reacții neplăcute.
O rutină simplă de seară poate însemna folosirea demachiantului, a unui produs de curățare, a unui ser care să răspundă nevoilor pielii tale și a unei creme hidratante.
O rutină de dimineață trebuie să înceapă cu același pas al curățării tenului, urmat de un ser cu vitamina C, o cremă hidratantă sau un SPF hidratant.
În concluzie, deși există foarte multe produse pe piață, alegerea celui mai bun o poți face prin încercarea celor care ți se par cele mai potrivite în funcție de pielea și ingredientele benefice pe care le cauți pentru tenul tău, dar și păreri și chiar recomandări ale medicilor specialiști. Întotdeauna, cel mai bun demachiant este cel care curăță cu blândețe și răspunde nevoilor tale. De asemenea, este foarte important ca indiferent de soluția de curățare pe care ai ales-o, să o folosești atât dimineața cât și seara pentru a te bucura de un ten curat, frumos și fără probleme.
Surse foto: Skinseen.ro, Freepik.com.
Întrebări și răspunsuri frecvente despre demachiante
1. Când este momentul propice să încep să folosesc un demachiant?
Cu toate că numele de demachiant induce ideea ca acesta să fie folosit la îndepărtarea machiajului, poți începe să folosești produsele de curățare a feței încă de la vârste fragede, deoarece acestea contribuie la sănătatea pielii tale.
2. Cum îmi dau seama că un demachiant este bun?
Felul în care demachiantul folosit acționează asupra pielii este unul dintre cele mai bune indicatoare că acesta este bun. El nu trebuie să strângă sau să dea senzația de uscat, ci de confort și curat la nivelul tenului, așadar, acestea sunt doua dintre rezultatele pe care le poți urmări în alegerea unui produs bun pentru tine.
3. Este bine să folosesc două produse de curățare a tenului?
În funcție de nevoile pielii tale poți folosi unul sau mai multe produse de demachiat, mai ales atunci când simți ca unul dintre ele nu curăța suficient de bine. Cu toate acestea, este bine să ții cont și de ingredientele fiecăruia pentru a evita sensibilizarea tenului.
4. Este bine să schimb demachiantul sau cel mai bine este să rămân la unul singur?
De-a lungul timpului, nevoile tenului se pot schimba, astfel că atunci când simți ca pielea ta are nevoie de altceva sau că demachiantul pe care îl folosești nu îți mai oferă aceeași senzație ca la început, este recomandat să îi cauți un înlocuitor cu ingrediente adaptate noilor tale necesități.
5. Demachiantul poate ajuta și dacă am acnee?
Da, demachierea este unul dintre pașii primordiali în a avea un ten frumos și fără acnee, astfel că este foarte important să îți cureți fața atât seara înainte de culcare, dar și dimineața după ce te-ai trezit.