TRANSPORT GRATUIT PENTRU COMENZILE MAI MARI DE 300 LEI
MOSTRE GRATUITE LA FIECARE COMANDA
*IN LIMITA STOCULUI
MOSTRE GRATUITE LA FIECARE COMANDA *IN LIMITA STOCULUI

Cosul tău

Coșul tău este gol

SPF-ul, prietenul pielii tale, inamicul razelor ultraviolete

SPF-ul, prietenul pielii tale, inamicul razelor ultraviolete

Iubim soarele, și el pe noi, deși, fără voia lui, ne face mai mult rău și mai puțin bine. Arsuri, bășici, chiar cancer de piele în situații mai grave, sunt efecte negative ale expunerii la raze UV.

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD), cancerul de piele este cea mai frecventă formă de cancer din Statele Unite ale Americii. Zilnic, aproape douăzeci de americani mor din cauza melanomului, o formă de cancer de piele extrem de agresivă, a cărei principală cauză este expunerea la raze UV.

Vestea bună este că aceste efecte pot fi reduse cu un singur produs adăugat rutinei zilnice de îngrijire a pielii - crema cu factor de protecție solară (SPF).

Cuprins
    Despre factorul de protecție solară SPF - ce înseamnă, tipuri de SPF și valori ale SPF-ului
    SPF folosit zilnic - zone în care se aplică SPF-ul
    SPF-ul, prieten cu pielea ta, dușmanul razelor UV - de ce folosim SPF?

 1. Despre factorul de protecție solară SPF - ce înseamnă, tipuri de SPF și valori ale SPF-ului




Contrar credințelor populare, SPF nu ne spune cât timp putem sta la plajă fără să suferim arsuri. Suntem toți sub același Soare, dar fiecare are un tip de piele diferit, fiecare se expune în perioade diferite din zi sau din an și locuiește într-un colț diferit al Pământului. Asta înseamnă că, fiecare este afectat într-un mod diferit de razele UV.

Ce înseamnă SPF?

SPF sau Sun Protection Factor (factor de protecție solară), regăsit în creme și în unele produse de make-up, se referă la capacitatea produsului de a bloca o cantitate mai mică sau mai mare de raze UVB, înainte ca ele să ajungă pe piele. Gradul de protecție solară oferit de un produs este indicat de valoarea SPF-ului, care poate avea diverse valori, de la 15, pana la 100. Spre exemplu, o cremă cu SPF 30 blochează 97% din razele UVB. Una cu SPF 50, 98% din razele UVB. O cremă cu SPF ridicat nu înseamnă neapărat o protecție mai mare, dar poate fi de ajutor atunci când reaplicarea nu este posibilă. Orice cremă cu protecție solară devine mai puțin eficientă la două ore după aplicare.

Raze UVA și UVB

Soarele emană două tipuri de radiații, UVA și UVB. Razele UVA acționează în profunzimea pielii, provocând sau adâncind ridurile, îmbătrânind-o prematur. Razele UVB, ceva mai puternice și cu potențial cancerigen, atacă suprafața pielii, unde provoacă iritații și arsuri, dacă expunerea la soare este prelungită și pielea neprotejată. SPF indică gradul de protecție pe care îl oferă o cremă împotriva razelor UVB, însă, nu și UVA.

Pentru o protecție eficientă, "SPF is king", spun medicii dermatologi, dar nu oricum. Majoritatea produselor de make-up care conțin SPF protejează împotriva razelor UVB, dar nu blochează și razele UVA, responsabile de apariția liniilor fine și petelor pigmentare. Dacă te bazezi pe ele pentru a-ți proteja pielea, s-ar putea să nu fie suficient. Machiajul cu SPF, dar fără o cremă specială de soare îți va lăsa pielea tot neprotejată. Folosită ca bază, o cremă cu protecție solară sau una hidratantă cu SPF cu spectru larg formează o barieră puternică împotriva razelor UV. Spectru larg pe eticheta unei creme cu SPF înseamnă că produsul oferă protecție și împotriva razelor UVA. Este important să se facă diferența între produsele care conțin SPF și cele care într-adevăr protejează. De obicei, SPF 30 este numărul acceptat pentru protecție.

Dar razele UV nu afectează doar tenul și nu doar pe timp de vară. Gâtul și mâinile au și ele de suferit, la fel de tare. Adesea, tocmai aceste zone, cele mai expuse, sunt uitate, motiv pentru care, ele sunt și cele care îți dezvăluie primele vârsta. Să folosești o cremă cu SPF este cel mai simplu mod prin care poți să previi îmbătrânirea prematură a pielii, cauzată de expunerea la raze UV. Indiferent că-i soare, că-i înnorat, că-i vară sau iarnă, dimineață sau seară, o cremă cu SPF este indispensabilă îngrijirii pielii. Pe timp de iarnă, o formulă intens hidratantă va proteja zonele expuse. Pe timp de vară, o cremă ușoară, care nu încarcă, va fi suficientă.

Tipuri de factor de protecție solară

Există două tipuri de factor de protecție solară și anume factor de protecție solară chimică și factor de protecție solară minerală.

Factorul de protecție solară chimică este întâlnit în majoritatea loțiunilor cu SPF 30+, doar că specialiștii sunt sceptici cu privire la eficiența lui, găsindu-l, mai degrabă, dăunător, cu potențial alergic și estrogenic. Factorul de protecție solară minerală se bazează pe agenți fizici pentru a bloca radiațiile UV. Față de SPF-ul chimic, care acționează abia după ce radiațiile UV au pătruns în piele (sunscreen), SPF-ul mineral creează o barieră fizică la nivelul pielii, care reflectă razele UV, și nu le absoarbe (sunblock). Poate cel mai mare avantaj al acestui tip de SPF este spectrul larg (protecție UVA+UVB).

Pielea va avea întotdeauna nevoie de protecție împotriva razelor UV. Pielea deschisă la culoare de ceva mai multă. În toate cazurile, sunt de evitat cremele cu protecție solară scăzută sau loțiunile de bronzare, care fac mai mult rău decât bine. Sunt de evitat, de altfel, expunerile la orele prânzului (10:00-14:00), atunci când soarele este extrem de puternic.

2. SPF folosit zilnic - zone în care se aplică SPF-ul




Produsele cu factor de protecție solară își au originile în vremurile de mult apuse, chiar în Egiptul Antic. Pe atunci, oamenii foloseau amestecuri din plante pentru a combate efectele expunerii la soare. Grecii foloseau ulei de măsline, iar amerindienii ulei din ace de pin ori de floarea-soarelui. Unele dintre aceste ingrediente sunt și astăzi în multe dintre formulele cu SPF.

SPF-ul este parte importantă din rutina zilnică de îngrijire. Fața, gâtul și mâinile au mare nevoie de el, dar sunt și zone care, oricât de minuțioase ar fi ritualurile de îngrijire, sunt adesea trecute cu vederea. Nevoia lor de a fi protejate de razele UV este, însă, la fel de mare ca a celorlalte. Buzele, pielea sensibilă din jurul ochilor, picioarele, urechile și pieptul sunt expuse și, în mod obișnuit, neprotejate, fie pentru că aplicarea cremei este dificilă, fie pentru că nu par a avea atât de multă nevoie de SPF. Se pare că tocmai aceste zone uitate sunt și acelea în care se dezvoltă cel mai des cancerul de piele. Crema cu protecție solară ar trebui să fie aplicată zilnic, indiferent de vreme, și reaplicată la fiecare două ore, spun medicii dermatologi.

Urechile. Crema cu SPF, de preferat cu spectru larg de protecție solară 30+, se aplică în toate zonele urechii externe, din față și până în spate, inclusiv pe lobul urechii.

Scalpul. Deși poate părea a fi, părul tău nu este făcut să blocheze razele UV. Pentru o protecție eficientă, SPF-ul trebuie aplicat întotdeauna pe scalp și pe linia părului. O pălărie poate fi și ea de mare ajutor.

Buzele și zona din jurul ochilor. O cremă de ochi delicată și un balsam cu SPF 30 sau chiar mai mare pot proteja pielea sensibilă din aceste zone. Balsamul, mai ușor de folosit, trebuie reaplicat la fiecare două ore. În lipsa lui, crema de față obișnuită, cu factor de protecție solară, îi poate ține locul.

Picioarele. Deși mai puțin expuse în sezonul rece, picioarele au nevoie de ajutor în lupta cu razele UV. Acolo unde pielea nu este protejată de haine, ar trebui aplicată o cremă cu SPF.

La plajă, aceleași zone sensibile ar trebui protejate, dar la fel de multă atenție trebuie să primească și pielea din zona coatelor, genunchilor și zona din spatele genunchilor, de pe spate, tălpi și palme. Arsurile în aceste zone ale corpului sunt extrem de neplăcute și de evitat.

Produsele se aplică întotdeauna cu cel puțin 15-30 minute înainte de expunerea la soare, astfel încât pielea să aibă suficient timp să absoarbă factorul de protecție, și reaplicate la două-trei ore, pentru a-și menține eficiența. Dacă pielea intră în contact cu apa, reaplicarea la ieșirea din apă este obligatorie. Se aplică întotdeauna un strat generos de produs și se distribuie uniform, trecând de mai multe ori peste zonele expuse. Se folosește o cremă cu SPF chiar și atunci când este înnorat și, aparent, răcoare. Razele UV pot pătrunde prin nori și, implicit, pot ajunge pe pielea ta expusă.

3. SPF-ul, prieten cu pielea ta, dușmanul razelor UV - de ce folosim SPF?


SPF-ul se folosește prin aplicare la nivelul pielii sau cutanată, în strat generos, acolo unde, odată aplicat, creează o barieră protectoare împotriva razelor UV.

În prezent, există pe piață mai multe produse cu factor de protecție solară. Există creme cu SPF, extrem de eficiente, spray-uri, cu ceva mai puțină putere de hidratare, dar mai ușor de aplicat, produse de make-up, neapărat combinate cu o cremă cu protecție solară, dar și produse pentru păr, care luptă cu deshidratarea, oferă strălucire și împiedică decolorarea părului. Ele nu se aleg oricum, ci cu grijă, în funcție de tipul de piele și nevoi. Pentru utilizare zilnică, se recomandă o cremă cu SPF mineral, cu oxid de zinc și dioxid de titan (bine tolerate de pielea sensibilă și regăsite adesea în formule destinate copiilor), mai puțin iritantă și mai hidratantă decât cele cu SPF chimic.

Factorul de protecție solară ajută pielea să se protejeze de razele UV, mai mult decât o poate face singură, dar chiar și cel mai bun produs poate să nu aibă rezultatele așteptate dacă nu este aplicat corect. Medicii dermatologi recomandă reaplicarea produsului, indiferent de formulă, brand sau factor, la fiecare două-trei ore.

De ce SPF?

SPF-ul ne ține departe de arsuri solare, deshidratare și îmbătrânire prematură a pielii și, cel mai important, de orice formă de cancer de piele. În timp ce unii îi recunosc eficiența, alții, dimpotrivă, o contestă. Cât timp părerile sunt încă împărțite, nu trebuie să uităm că o relație bună cu soarele nu se construiește doar cu atât. Sunt și alte măsuri care ne "apropie" de el. Sunt haine care oferă protecție, detergenți care blochează razele UV, chiar fructe (struguri, rodii) care ajută pielea să se protejeze de razele dăunătoare. Expunerea trebuie să fie limitată, în intervalul din zi considerat sigur și verificat întotdeauna indicele de raze UV. Folosind aplicațiile meteo pentru smartphone poți verifica UVI. Un UVI de până la 2 permite o expunere pentru aproximativ o oră cu protecție solară și ochelari de soare. Un UVI între 10 și 15 îți indică faptul că soarele de la amiază trebuie evitat și folosite atât protecția solară, cât și ochelarii, pălăria sau o umbrelă.

Eficiența unui produs cu factor de protecție solară este dată de utilizarea corectă a formulei. Nu uita să alegi o cremă cu SPF 30+ cu spectru larg, să reaplici produsul la fiecare două-trei ore, să verifici întotdeauna data de expirare și cât de puternic este soarele. În unele zile, mai mult decât în altele, răul pe care-l poate face este mare. Ia-ți vitamina D de care ai nevoie, dar nu-l lăsa să-ți afecteze pielea. Dacă el nu este conștient de puterea pe care o are, tu ești. Construiește o bună relație cu soarele și bucură-te de o piele sănătoasă și mereu tânără!

Nu uita să zâmbești și să folosești SPF!

Sursa foto: Shutterstock.com

Referințe: Everydayhealth.com

Postarea anterioară
Următoarea postare
Înapoi la News