TRANSPORT GRATUIT PENTRU COMENZILE MAI MARI DE 300 LEI
MOSTRE GRATUITE LA FIECARE COMANDA
*IN LIMITA STOCULUI
MOSTRE GRATUITE LA FIECARE COMANDA *IN LIMITA STOCULUI

Cosul tău

Coșul tău este gol

Ten gras: ce înseamnă, care sunt factorii de risc și cum poți să-l îngrijești corespunzător

Ten gras: ce înseamnă, care sunt factorii de risc și cum poți să-l îngrijești corespunzător

În majoritatea cazurilor, tenul gras reprezintă un motiv de supărare atât pentru femei, cât și pentru bărbați, întrucât se caracterizează printr-un aspect uleios, erupții dese, dar și prin pori măriți, foarte vizibili. Un astfel de tip ten poate apărea din diferite motive, însă, dacă este îngrijit adecvat, cu produse de calitate, alcătuite din ingredientele potrivite, aspectul lui poate fi ținut sub control și poate arăta chiar minunat. Citește acest articol pentru a înțelege în profunzime acest tip de ten și, mai mult decât atât, pentru a fi ghidat spre o îngrijire a pielii corespunzătoare.

1. Ten gras – Informații generale

Pielea, cel mai mare organ al corpului uman, diferă de la om la om. De aceea, în funcție de notele ei distinctive, fiecare dintre noi are datoria de a o îngriji ca atare, pentru a arăta cât mai bine o perioadă îndelungată de timp, dar și pentru a menține sănătatea pielii. 

Când vine vorba de tenul gras, experții în domeniu din Asociația Academiei Americane de Dermatologie au constatat: „sebumul poate înfunda porii și poate duce la creșterea frecvenței erupțiilor de acnee”. Totuși, persoanele care au un astfel de ten se bucură de câteva părți bune, printre care se numără faptul că au pielea mai groasă și mai puține riduri. Toate aceste beneficii se datorează uleiului care ajută la conservarea pielii. 

Tot legat de acest topic, în continuare vor fi structurate alte informații de real interes în rândul oamenilor, mai precis: definiția pe scurt a tenului gras și cauzele dezvoltării lui.

1.1. Ce înseamnă ten gras?

În articolul intitulat „Oily skin: An Overview”, scrisă de autorii Sakuma T.H. și Maibach H.I., tenul gras, cunoscut și sub denumirea de seboree, este descris ca fiind „o problemă de natură cosmetică comună care apare atunci când glandele sebacee supradimensionate produc cantități excesive de sebum oferind un aspect uleios pielii și de strălucitoare”.

De altfel, acest tip de ten poate fi ușor identificat datorită aspectului lui propriu: strălucitor, predispus la erupții (puncte negre, coșuri), pori măriți și vizibili, iar machiajul aplicat nu rămâne intact pe față prea mult timp.

1.2. Ten gras cauze: factori de risc existenți

Cu scopul de a crea o rutină de îngrijire potrivită tenului gras, este fundamental să se determine cele mai cunoscute cauze ale formării lui. Câteva informații relevante despre acest subiect de interes se află în lucrarea „Oily Skin: A review of Treatment Options”, în care autorii Dawnielle C. Endly și Richard A. Miller au notat următoarea idee despre glandele sebacee: „sunt foarte concentrate în spatele urechii și pe față, partea superioară a pieptului și pe spate.”. Deși aceste glande joacă un rol esențial în funcția cutanată, atunci când sebumul este produs în exces, unii oameni puși în această ipostază sunt deranjați și caută soluții pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă la nivelul pielii.

Tot în scrierea respectivă au fost evidențiați factorii de risc pentru tenul gras. Deci, categoriile predispuse dezvoltării unui astfel de ten sunt următoarele:

  • Persoanele de gen masculin;

  • Femeile în premenopauză în timpul ovulației;

  • Pubertatea;

  • Afro-americanii;

  • Oamenii cu anumite condiții cu androgeni crescuți.

Însă, pe lângă motivele deja menționate, mai există câteva cauze pentru care apare acest tip de ten. Concret, primăvara și vara sunt două anotimpuri în care șansele de a avea un ten gras sunt mult mai mari. În mod egal, persoanele care trăiesc într-o zonă geografică cu o climă umedă ori care călătoresc într-o astfel de locație pot întâmpina una dintre cele mai populare preocupări dermatologice: tenul gras.

Ten gras cauze: factori de risc existenți

Skinseen.ro îți oferă posibilitatea să alegi dintr-o gamă bogată de produse de îngrijire a tenului pe cele potrivite pentru tine, concepute special pentru o bună curățare a feței, dar și pentru demachierea și îngrijirea ei. Așadar, dacă ai tenul gras, acum ai șansa să-l îngrijești adecvat, așa cum ai visat mereu. Nu în ultimul rând, merită să arunci o privire și peste produsele pentru corp, disponibile în catalogul magazinului nostru, pentru a-ți menține toate suprafețele pielii într-o stare grozavă, curate și hidratate.

2. Îngrijire ten gras: sfaturi utile despre ce să faci și ce să nu faci

Potrivit informațiilor prezente în sursa Asociația Academiei Americane de Dermatologie, în articolul intitulat „How to control Oily Skin” există mai multe acțiuni pe care o persoană cu un ten gras le poate realiza, fiindcă ajută la reducerea uleiului. Însă, în mod ideal, potrivit specialiștilor, persoanele cu un astfel de ten ar trebui să găsească „un echilibru între a avea prea mult ulei și menținerea umidității naturale a pielii”. Pentru a crea armonie cu succes, trebuie să iei în considerare sfaturile din rândurile care urmează.

Ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci dacă ai un ten gras?

În cazul în care ai tenul gras și ești în căutarea unor informații în ceea ce privește modalitățile prin care poți să-l controlezi, ai ajuns în locul potrivit. În continuare vor fi evidențiate cele mai importante sfaturi de la dermatologi în ceea ce privește acest subiect. Mai exact, vei afla ce anume este bine să faci, dar și ce nu trebuie să faci, sub nicio formă, dacă ai acest tip de ten care poate reprezenta un motiv de stres.

Spală tenul dimineața, seara și după ce faci exerciții fizice

La realizarea acestei acțiuni este esențial să cureți tenul cu blândețe, chiar și atunci când te demachiezi. În caz contrar, se va declanșa o producție crescută de ulei, iar pielea se va irita. Deci, acneea poate va arăta chiar mai rău decât înainte. Îngrijire ten gras: sfaturi utile despre ce să faci și ce să nu faci

Selectează din catalogul de produse al magazinului nostru un produs de curățare a tenului și îndepărtare a impurităților potrivit pentru tenul gras. Suplimentar, dacă dorești, poți aplica un toner pentru față, întrucât ajută la netezirea și calmarea pielii. 

Trebuie să te demachiezi mereu înainte de culcare

Fie că ai un ten gras, fie un ten normal, uscat, gras, mixt, sensibil sau problematic, este obligatoriu ca înainte să mergi la culcare să te demachiezi și, evident, să realizezi în continuare o rutină de îngrijire a tenului completă și corectă. Folosește produse potrivite pentru exfolierea tenului gras, fără uleiuri. În ceea ce privește exfolianții de față, aceștia trebuie folosiți aproximativ de două ori pe săptămână pentru a îndepărta celulele moarte existente pe față. În plus, astfel, vei permite o absorbție mult mai bună în piele a produsele pe care dorești să le aplici în continuare. 

Selectează produse pentru îngrijirea pielii fără ulei, comedogenice care nu astupă porii

În ceea ce privește îngrijirea tenului gras, aceasta este una dintre cele mai importante sugestii de care trebuie neapărat să ții cont. Alegând produse cu astfel de specificații pe etichete, vei elimina riscurile de a înfunda porii și de a provoca erupții (coșuri, comedoane, puncte negre etc.). Optează pentru demachiante, creme hidratante, dar și pentru alte produse necesare în rutina de îngrijire a pielii care să fie potrivite pentru tipul tău de ten. În acest context, este esențial de menționat faptul că și machiajele trebuie alese pe baza aceluiași criteriu: să nu conțină uleiuri.

Aplică o cremă de hidratare în mod regulat

Un alt aspect extrem de important ce ține de ritualul de îngrijire al tenul gras este folosirea, în fiecare zi, a unei creme de față. Până la urmă, aplicarea unui astfel de produs este un pas recomandat pentru toate tipurile de ten, pentru menținerea pielii hidratate indiferent de anotimp. De asemenea, un astfel de produs de hidratare poate să regenereze, să prevină și să amelioreze leziunile cutanate sau ridurile, cu toate că, în cazul tenului gras, acestea nu sunt foarte vizibile. Crema de hidratare trebuie aplicată mereu la finalul rutinei. Dacă nu există un proces de hidratare, corpul tău va produce o cantitate mai mare de ulei, ceea ce poate provoca mai multe erupții. 

Un alt produs care nu trebuie să-ți lipsească din rutina de îngrijire a feței este cel pentru buze. Spre exemplu, un balsam de buze. Pentru o mai bună hidratare a tenului gras, poți opta pentru o mască pentru față cu efect de calmare și revitalizare.

În plus, pe lângă produsele de hidratare a feței necesare tenului gras deshidratat este fundamental să folosești și un SPF de minim 30, de fiecare dată când ieși afară. Pentru o utilizare corectă, crema trebuie să fie aplicată într-o cantitate suficientă și să acopere toate suprafețele expuse la soare (față și corp). Astfel, te vei proteja de razele nocive care pot cauza riduri, pete solare și chiar alte probleme mai grave, precum cancer de piele. O alternativă minunată este o cremă hidratantă cu factor de protecție solară de 30 sau mai mare. Totuși, dacă îți dorești un bronz strălucitor, chiar și în sezonul rece, aplică un produs autobronzant. Aceasta este soluția ideală prin care nu va mai trebui să stai la plajă pentru o nuanță mai închisă a pielii și nici să stai minute în șir la solar. 

Nu îți atinge fața niciodată ziua, cu mâinile murdare

Chiar dacă vei simți nevoia să-ți pui mâna pe față, din diverse motive, cum ar fi corectarea machiajului, trebuie să știi că acest lucru este inadmisibil. Nu trebuie să îți atingi fața deloc pe timpul zilei, nici când ești la locul de muncă, nici când desfășori alte activități din program. 

Fața trebuie atinsă doar atunci când urmezi pașii din ritualul de îngrijire al tenului cu mâinile curate. Altfel, poți răspândi murdăria și bacteriile de pe mâini, pe față, iar condiția pielii tale din clipa de față poate să se agraveze.

Folosește hârtie absorbantă pe tot parcursul zilei

Un produs nelipsit din geanta ori trusa cu obiecte personale a oricărei doamne și domnișoare cu tenul gras ar trebui să fie hârtia absorbantă. Modul ei de folosire este foarte simplu: trebuie apăsată ușor pe față și lăsată câteva secunde să acționeze, cu scopul de a absorbi uleiul. 

Ten gras îngrijire + alternative pentru tratarea lui

În zilele noastre, din fericire, există o mulțime de produse eficiente care contribuie la un aspect al tenului mai plăcut, indiferent că este normal, uscat, gras, mixt, sensibil sau problematic. Însă, pentru o condiție a pielii cât mai bună, pe o perioadă îndelungată de timp, trebuie să iei în considerare variantele existente, notate mai sus, în ordinea corectă.

Desigur, a fost demonstrat că există și multe opțiuni de tratamente, care vin la pachet cu diferite avantaje și dezavantaje. În una dintre lucrările precizate în rândurile de mai sus, mai precis în „Oily Skin: A review of Treatment Options”, concepută de autorii Dawnielle C. Endly și Richard A. Miller.Printre, este prezentă informația potrivit căreia printre tratamentele topice pentru tenul gras se numără retinoizii (retinol, retinaldehyde, acid retinoic etc.). Alte variante pentru tenul gras sunt toxina botulinică, terapia fotodinamică și laserele. Însă, înainte de a efectua unul dintre tratamentele enumerate, trebuie să consulți un specialist, pentru a-ți confirma că procedura pe care o dorești este sigură pentru tine. 

Cu toate acestea, dacă ai un ten gras, uleios, iar condiția lui te îngrijorează din diverse motive, cum ar fi existența unor puncte negre inestetice sau din cauză că produce o cantitate mare de ulei, este recomandat să ceri ajutorul unei medic dermatolog. Doar un expert în domeniu este capabil să pună un diagnostic și să îți prescrie un remediu adecvat.

În concluzie, tenul gras se identifică foarte ușor, din cauză că este strălucitor, predispus la acnee, are pori dilatați, iar produsele cosmetice aplicate nu rămân prea mult timp pe față. În plus, potrivit informațiilor de mai sus există mai mulți factori de risc pentru acest tip de ten. Dacă îți dorești să-l îngrijești corespunzător, este esențial să cunoști exact ce este, de ce apare și, firește, ce produse ar trebui să incluzi în rutina ta zilnică.

Sursă foto: Freepik.com

Referințe:

  1. How to control oily skin (aad.org)

  2. Oily Skin: A review of Treatment Options - PMC (nih.gov)

  3. Oily Skin: An Overview - Abstract - Skin Pharmacology and Physiology 2012, Vol. 25, No. 5 - Karger Publishers

Postarea anterioară
Următoarea postare
Înapoi la News