Dacă te confrunți cu probleme precum puncte negre, coșuri sau un aspect tern al pielii și nu ai reușit să le rezolvi cu ajutorul produselor cosmetice pe care le ai acasă, probabil nu ai achiziționat încă acidul salicilic. Acesta este un ingredient-cheie care te va ajuta în lupta cu acneea, fiind cunoscut pentru puterile sale de reducere și vindecare a inflamației, de exfoliere a pielii și combatare a bacteriilor.
Cu siguranță, așa cum se întâmplă în cazul oricărui ingredient cosmetic, apar și întrebări precum ce este acidul salicilic, când și cum se folosește, beneficii și contraindicații, iar lista poate continua. În acest articol vei regăsi informațiile necesare care vor răspunde tuturor întrebărilor despre acidul salicilic. După lecturarea integrală vei înțelege cât de important este să ai la îndemână acest ingredient minune.
Ce este Acidul Salicilic?
Acidul salicilic este un beta-hidroxi acid (BHA) care are un rol important în procesul natural de exfoliere a pielii. Inițial, acidul salicilic era derivat inițial din scoarța anumitor plante (cum ar fi salcia albă), iar astăzi este creat în laborator. Dar acest ingredient de origine naturală a fost folosit de mult timp pentru a trata diverse probleme, inclusiv pielea iritată, cu aspect încărcat și mici umflături.

Această afecțiune minoră, cunoscută și sub numele de keratoză pilară sau foliculară, apare din cauza keratinei care se acumulează în exces la nivelul porilor, fiind un amestec de sebum și celule moarte. În mod normal, aceste acumulări trebuie să dispară după o zi pe alta. Însă, această exfoliere naturală poate fi afectată din cauza afecțiunilor ereditare, a dezechilibrului hormonal sau a expunerii la stres. Din fericire, acidul salicilic este un ingredient pe care poți să îl folosești cu toată încrederea când te confrunți cu aceste probleme ale pielii.
Poți folosi acidul salicilic pe toată suprafața pielii, mai ales în zonele în care apar coșurile sau acneea. De exemplu, pentru îndepărtarea celulelor moarte și mai ales pentru cei care se confruntă cu problema coșurilor pe spate, este indicată o cremă de corp cu acid salicilic. Această cremă este special creată pentru pielea „stresată”, absoarbe excesul de sebum, exfoliază blând pielea și calmează iritațiile cutanate. Și pielea de pe corpul nostru merită aceeași grijă ca pielea tenului, iar acest lucru se va reflecta și în starea ta generală.

Beneficiile Acidului Salicilic
Înainte de a detalia toate beneficiile acidului salicilic și modul în care el acționează, vom reda mai jos, succint, aceste avantaje. Îți va fi mult mai ușor de revizuit atunci când ești interesată să știi exact în ce situații este bine să apelezi la acidul salicilic.
-
Combate acneea
-
Îndepărtează celulele moarte ale pielii
-
Scade secreția de sebum
-
Reduce inflamația și roșeața
Un prim aspect foarte important este că acidul salicilic este solubil în ulei, astfel încât este capabil să pătrundă adânc în foliculi și să elimine blocajele din interior, ajutând la exfolierea pielii. Acest avantaj îl face mai util decât AHA - alfa-hidroxi-acid (acizi precum ar fi acidul glicolic sau lactic, utilizați pentru exfolierea pielii) în tratamentul erupțiilor, care sunt solubile în apă și nu penetrează la fel de ușor porii.

Dacă ți-ai dorit să încerci un exfoliant cu acid în loc de un exfoliant granulat tradițional, atunci acidul salicilic este cea mai bună opțiune. Este mult mai delicat cu pielea decât exfolianții abrazivi. În acest context, îți recomandăm un gel de duș cu acid salicilic. După cum am mai amintit, și pielea corpului merită o atenție deosebită. Adesea ești tentată să alegi pentru restul corpului acele exfoliante granulate, uneori prea abrazive. Poți încerca și o variantă mai blândă a exfolierii și vei fi încântată de rezultatul obținut. Printre beneficiile gelului de duș cu acid salicilic se numără rejuvenarea pielii, calmarea iritațiilor, fiind perfect pentru pielea cu tendință acneică.
De asemenea, acidul salicilic este și antiinflamator, fiind perfect pentru afecțiunile predispuse la inflamație, cum ar fi acneea și rozaceea. Acidul salicilic poate fi folosit și în cazul altor afecțiuni ale pielii precum psoriazisul.
Un alt beneficiu al acidului salicilic este reducerea comedoanelor. Acidul salicilic acționează și ca un antiinflamator, reducând petele roșii, inflamate și contribuie la procesul de vindecare rapidă. De asemenea, ajută la reducerea punctelor negre de pe zona T (frunte, nas, bărbie) care deranjează atât de mult atunci când vine vorba de aspectul tenului.

Deși multă lume se confruntă cu aceste probleme și reprezintă ceva normal, totuși recăpătarea aspectului curat al pielii poate fi îmbunătățită prin introducerea acidului salicilic în rutina de îngrijire. Acest ingredient îi va reda pielii tale un aspect mai neted și o vei simți mult mai catifelată.
Deși persoanele cu diferite tipuri de piele pot beneficia de proprietățile acidul salicilic, acesta este optim pentru pielea grasă sau predispusă la acnee, datorită capacității sale de a ajuta la controlul producției de ulei în exces și de a îmbunătăți aspectul porilor înfundați, punctelor negre și tenului mat, lipsit de strălucire.
Cum să Folosești Acidul Salicilic?
Cum se întâmplă în cazul majorității ingredientelor, vei găsi acidul salicilic în diferite produse cosmetice. Acest lucru te va ajuta să descoperi formula care se potrivește cel mai bine nevoilor pielii tale. Tratamentele pe care le poți utiliza fără prescripție medicală din partea medicului dermatolog sunt cele cu concentrații între 0,5% și 2%. Cea mai recomandată concentrație este de de 1-2% BHA, fără alcool sau parfum. După aplicarea soluției concentrate cu acid, este indicat să aplici o cremă intens hidratantă, deoarece acidul salicilic are tendința să usuce pielea. Între acid și cremă trebuie să aștepți un timp, pentru a lăsa soluția să fie bine absorbită în piele.

Poți apela la măști cu acid salicilic, dacă dorești o acțiune rapidă și o utilizare regulată, dar nu zilnică. Aceste măști vor acționa imediat prin exfolierea pielii, hidratare, reducerea secreției de sebum și stimularea secreției de colagen.
Indiferent de produsul cosmetic pentru care optezi, important este să îl aplici pe o față curată și să îl utilizezi inițial în zile alternative (o zi da, una nu), apoi să aplici zilnic, doar o singură dată. Este sigur pentru utilizarea zi de zi și poți crește treptat doza, aplicând de 2 ori pe zi, după cum este necesar tenului tău. Dacă apare uscăciunea tenului sau peeling excesiv, medicii recomandă să reduci frecvența aplicării, deoarece se poate deteriora bariera pielii.
Este Necesară Protecție Solară Atunci Când Folosești Acid Salicilic?
În mod normal, indiferent de ce alte produse cosmetice folosești sau nu, protecția solară nu trebuie să lipsească din rutina ta de îngrijire a tenului. Fie că e vară sau iarnă. Protecția solară zilnică reprezintă o parte esențială a oricărei rutine eficiente de îngrijire a tenului și trebuie aplicată în fiecare dimineață, indiferent dacă utilizezi sau nu acid salicilic. Este recomandată pentru uz zilnic o cremă cu SPF de 15 sau mai mare care va fi reaplicată la fiecare două ore atunci când te expui pe perioade prelungite la soare.

Dacă nu ai pus accent până acum pe importanța cremelor cu protecție solară, în cazul în care vei alege să folosești acid salicilic va trebuie neapărat să introduci în rutina de îngrijire și o cremă cu SPF. Acest lucru este deosebit de important, deoarece efectele exfoliante ale acestui ingredient vor face pielea mai vulnerabilă la razele UV dăunătoare. Este recomandat să iei măsuri suplimentare de protecție împotriva efectelor pe care le poate produce solare atunci când utilizezi acid salicilic, cum ar fi purtarea unei pălării și ochelari de soare.
Poate fi Acidul Salicilic Combinat cu Alte Ingrediente Cosmetice?
Acidul salicilic este, în general, considerat a fi un ingredient care este potrivit pentru utilizarea zilnică. În cazul în care se respectă indicațiile și tenul tău răspunde bine tratamentului cu acid salicilic, atunci poate fi utilizat în combinație cu alte ingrediente de îngrijire a pielii. Însă este foarte important să utilizezi cu precauție substanțele active, pentru că pot produce iritații și pot usca foarte tare fața.
De exemplu, este important să acorzi o atenție sporită combinației dintre retinol și acid salicilic. Ambele ingrediente au rol exfoliant pentru piele și efecte de întinerire. Însă dacă nu ști dinainte cum răspunde tenul tău la retinol sau acid salicilic, este indicat să eviți combinațiile. Cel mai indicat este să le testezi separat, să fii sigură că le tolerezi foarte bine și apoi să recurgi și la unele combinații.
Este posibil să găsiți produse care îmbină acidul salicilic cu alți exfolianți ușori, cum ar fi acidul lactic alfa-hidroxiacizi (AHA) sau acidul glicolic. Acestea redau pielii un aspect mai fin și mai luminos. Cum se recomandă în cazul tuturor exfolianților chimici, trebuie să urmezi îndeaproape indicațiile de pe eticheta produsului și să apelezi la sfatul unui dermatolog atunci când nu ești sigură de alegerile pe care trebuie să le faci.
Efectele Adverse ale Acidului Salicilic
Acidul salicilic este considerat un produs sigur care poate fi folosit de persoane cu diferite tipuri de ten, fiind cel mai potrivit pentru cele care au tenul acneic sau predispus la acnee. Cu toate acestea, așa cum am subliniat mai sus, folosit în exces, în combinații nepotrivite sau pe un ten care nu răspunde favorabil efectelor acestui ingredient, poate avea mai multe reacții adverse. Printre acestea se numără iritații, mâncărimi, uscăciunea și decojirea pielii. Pentru a vedea dacă tolerezi acidul salicilic poți face un mic test cutanat pe o porțiune mică de piele și fii atentă la posibilele reacții adverse.
În privința utilizării acestui acid în timpul sarcinii, există multe păreri, dacă este sau nu indicat. Unele recomandări susțin că este recomandat, dar cu o concentrație mai mică de 2%. Alete, în schimb, recomandă să fie complet evitat, chiar dacă nu se cunosc anumite reacții adverse pe care le poate provoca. Cel mai sigur este ca în timpul sarcinii să urmezi sfatul medicului dermatolog care va știi să îți recomande ce este benefic pentru sănătatea ta.
În concluzie, acidul salicilic este un ingredient sigur de folosit pe care îl poți introduce în rutina ta de îngrijire grație beneficiilor sale de exfoliere, antiinflamatorii și de vindecare a acneei. Te poți bucura de acest ingredient chiar la tine acasă, alegând produse de tipul cremelor, serurilor, tonerelor, demachiantelor care conțin acid salicilic. Indiferent de tipul pe care îl vei alege, vei observa imediat efectele uimitoare ale acestui ingredient asupra tenului tău.