TRANSPORT GRATUIT PENTRU COMENZILE MAI MARI DE 300 LEI
MOSTRE GRATUITE LA FIECARE COMANDA
*IN LIMITA STOCULUI
MOSTRE GRATUITE LA FIECARE COMANDA *IN LIMITA STOCULUI

Cosul tău

Coșul tău este gol

Acneea - Tipuri de Acnee, Cauzele Acneei, Tratament

Acneea - Tipuri de Acnee, Cauzele Acneei, Tratament

Acneea este o afecțiune dermatologică frecventă care afectează indivizi de diferite vârste. Deși se consideră că este cel mai des întâlnită la adolescenți, aceasta nu reprezintă o condiție, iar mulți oameni se pot confrunta cu forme agravate ale acneei. Acneea se manifestă adesea ca urmare a interacțiunilor complexe dintre factorii genetici, hormonali și de mediu. Cei care au tenul acneic nu suferă doar din punct de vedere fizic, ci și psihologic. Adesea au o stimă de sine scăzută, evită interacțiunile sociale, încearcă să se ferească de privirea critică a celor din jur. Însă acneea are tratament și există numeroase soluții pentru a trata efectele pe care le-a produs și pentru a o stopa. În acest articol vei descoperi cele mai importante informații despre acnee, tipuri, cauze care o provoacă, precum și tratament acnee. 

Ce Este Acneea? 

Acneea este o boală inflamatorie a foliculului pilos. Fiecărui fir de păr îi corespunde o glandă sebacee care secretă sebum, un fluid uleios, al cărui rol este de crea o barieră care ne protejează pielea și o menține hidratată. În cazul acneei, glanda sebacee este blocată de celulele moarte, precum și de sebumul care a devenit prea îngroșat și este secretat în cantități excesive. 

Secreția glandelor sebacee este strâns legată de hormonii masculini secretați de glandele suprarenale, atât la bărbați, cât și la femei. Acneea este adesea localizată, cel mai frecvent, la nivelul feței, gâtului, toracelui, umerilor, brațelor și spatelui. Se identifică destul de ușor prin efectele atât de vizibile pe care le provoacă, fiind sub forma unor coșuri, puncte albe sau puncte negre. Deși manifestarea acneei nu ține cont de vârstă, de obicei, se declanșează în adolescență, când se activează glandele sebacee. Este important să identifici cauzele și să o tratezi cât mai devreme, iar o primă etapă o reprezintă utilizarea unor produse de îngrijire a tenului acneic.


Diferența dintre Acnee și Foliculită

Deși sunt asemănătoare, foliculita nu este același lucru cu acneea, diferențele fiind determinate de factorii care le provoacă apariția. Foliculita reprezintă o inflamație localizată a foliculului pilos, fiind sub forma unor pete roșii, sensibile, și poate dura o perioadă scurtă de timp sau se poate extinde pe termen lung. În general e provocată de infecții, de ras, de metodele de epilare sau poate fi cauzată de consumul unor medicamente. Vizita la medicul dermatolog este esențială atunci când te confrunți cu o situație asemănătoare și îți este greu să o clasezi corect. Atât acneea, cât și foliculita, necesită atenție deosebită pentru a preveni agravarea simptomelor. 


Cauzele Acneei 

Există câteva cauze majore care determină acneea, iar printre acestea se numără:

  • Blocarea foliculilor piloși cu sebum și celule moarte 

  • Secreția excesivă de sebum care provoacă blocarea porilor, fiind agravată de prezența celulelor moarte neîndepărtate. O variantă optimă o reprezintă exfolierea feței regulat pentru a evita formarea coșurilor. Dacă ai ten gras sau cu probleme, poți apela la un gel de curățare cu AHA pentru exfolierea tenului acneic. 

  • Dezechilibrul hormonal, mai ales activitatea intensă a hormonilor androgeni, cum ar fi testosteronul, activează o producție mai mare a glandelor sebacee. Hormonii masculini re regăsesc atât la bărbați, cât și la femei și sunt secretați de glandele suprarenale, de ovare și testicule. 

  • Acneea poate fi declanșată și de anumite bacterii de la nivelul pielii. Acestea întâlnește un teren propice, adică prezența hiperactivității glandelor sebacee. Bacteriile se vor înmulți, vor duce la blocarea porilor și apariția inflamației. 

Factori de Risc pentru Acnee

Pe lângă cauzele principale care conduc la formarea acneei, există și factori care potențează efectele negative ale acneei. Aici se regăsesc:

  • Stresul, care afectează sistemul endocrin și, în general, întreg organismul

  • Fluctuațiile hormonale din timpul menstruației. Pentru a stopa apariția coșurilor și agravarea efectelor, poți opta pentru o cremă pentru coșuri cu AHA pentru exfoliere. Aceasta este o cremă pentru ten gras potrivită pentru tratarea tuturor problemelor asociate cu acneea. 

  • Poluarea și umiditatea 

  • Consumul anumitor alimente, precum carbohidrații rafinați (zaharuri rafinate, cereale rafinate), produsele lactate, ciocolata

  • Administrarea anumitor medicamente

  • Utilizarea unor produse care blochează porii

  • Atingerea feței cu mâinile Acest lucru este un obicei nociv, deoarece adesea nu nu ai mâinile curate și poți infecta pielea, mai ales dacă ai și tendința de a stoarce coșurile.

Tipuri de Acnee

În primul rând,acneea se împarte în două tipuri:

Non- Inflamator - Acneea de acest tip se referă la porii înfundați care determină apariția unor comedoane, adică a unor puncte negre sau albe. Este cel mai blând tip și este ușor de observat. Persoanele cu ten gras, cu tendințe acenice, sunt sfătuite să apeleze la produse de îngrijire anticomedogenice. Dacă ai un ten gras, poți alege o cremă pentru ten gras care împiedică înfundarea porilor, calmează pielea iritată și reduce secreția de sebum. 

Inflamator - Se remarcă printr-un aspect roșiatic. Aceasta poate varia de la papule și pustule până la noduli și chisturi, în forme severe. Papulele sunt umflături mici la suprafața pielii de culoare rozalie sau roșie, iar pustulele sunt roșii la bază, dar au puroi în interior. Papulele se transformă adesea în pustule. 

Nodulii și chisturile sunt umflături mai mari decât coșul obișnuit și se simt ca și cum ar fi sub piele. Sunt foarte mari și foarte dureroase. Sunt tari la atingere, fiind dezvoltate foarte adânc cub piele. 

Acneea Rozacee - Este un subtip al rozaceei, care se caracterizează prin vase de sânge sparte, ten gras, umflături asemănătoare coșurilor, piele foarte înroșită. Persoanele care se confruntă cu acest tip de acnee, resimt adesea o senzație de arsură și înțepături la nivelul feței. Pentru reducerea simptomelor rozaceei se recomandă serum cu acid azelaic, care s-a demonstrat că are efecte benefice asupra acestei afecțiuni. 


Acneea Juvenilă - Este cea care apare în perioada pubertății, din cauza modificărilor hormonale și se localizează în zona „T”, frunte, nas, bărbie. Este cea mai comună formă de acnee întâlnită și, adesea, nu este tratată cu seriozitate. Din păcate, nu se va trata de la sine și poate evolua în forme mai agravate. 


Acneea Hormonală - Un alt tip comun de acnee. Determinată tot de modificări hormonale, este mult mai frecventă la femei. Poate fi cauzată de modificările din perioada menstruației, de menopauza sau sindromul ovarelor polichistice. Comedoanele apar pe obraji și pe linia maxilarului. În aceste perioade pielea are de suferit și poți alege să folosești o cremă hidratantă pentru ten gras. Adesea, deshidratarea, poate determina apariția coșurilor. De aceea, este bine să previi, menținând un nivel constant de hidratare al tenului. 

Acneea Chistică - Este cel mai sever tip de acnee, fiind caracterizată de prezența chisturilor acneice mari și foarte dureroase. Complicațiile pe care le presupune sunt extinderea infecției și cicatricile lăsate în urma chisturilor și comedoanelor. 

Tratament Acnee - Soluții Eficiente Antiacnee

Având în vedere formele de acnee, există și numeroase soluții care pot fi utilizate în tratarea acneei. Există cele care se aplică direct pe piele, pe zonele cu probleme sau cele care tratează cauzele din interior, mai exact pastilele.

Tratamentul cu Acid Salicilic - Produsele cosmetice și de îngrijire cu acid salicilic contribuie la exfolierea pielii, îndepărtarea celulelor moarte și împiedicarea blocării porilor, eliminând comedoanele. Beneficiul acidului salicilic constă în faptul că este solubil în ulei, fiind un aliat minunat pentru tratarea unui ten gras sau acneic. Îl poți regăsi în geluri de curățare, creme, seruri, creme pentru corp.

Peroxidul de Benzoil - Este un tratament de coșuri eficient, deoarece usucă și exfoliază pielea și zonele problematice. De obicei, formulele slabe pot fi procurate fără prescripție medicală. În cazuri grave, medicul poate recomanda doze mai puternice.

Retinoizi - Adesea, un ser cu retinol poate fi de mare ajutor în tratarea acneei, datorită capacității sale de a reduce porii dilatați.

Antibioticele - Se administrează sub formă de creme, geluri, loțiuni sau combinate cu alți compuși. Ajută la reducerea bacteriilor care pot cauza acneea. În cazuri foarte grave, se administrează oral, doar sub prescripție medicală. 

Anticoncepționale - Se administrează în cazul dezechilibrelor hormonale, iar rolul lor este de a reduce nivelul hormonilor androgeni. Ajută la tratarea acneei în cazul femeilor. 

Există și varianta unui tratament pentru acnee natural. Printre cele mai cunoscute ingrediente se numără: mierea, uleiul de jojoba, uleiul de arbore de ceai, ceaiul verde, aloe vera, zincul, rozmarinul. Toate acestea au un rol antiinflamator, antibacterian, curățând în profunzime. Efectele pot varia de la o persoană la alta, fiind diferite perioadele de timp în care apar efectele de vindecare. 

Rutina de Îngrijire pentru Tenul Acneic

Pentru a menține un aspect cât mai curat al pielii și pentru a obține rezultatele dorite este important să menții o rutină de îngrijire zilnică. În continuare vei descoperi câțiva pași simpli prin care poți aplica tratamentul pentru acnee și îi poți oferi pielii tale grija de care are nevoie.

  1. Demachierea sau Curățarea Tenului 

Așa cum este recomandat în cazul oricărui tip de ten, și pentru tenul gras sau tenul cu acnee este esențială demachierea zilnică, dimineața și seara. Se recomandă o spălare delicată pentru îngrijirea tenului cu probleme. Dacă ești tentată să alegi un cleanser cu acid salicilic sau glicolic care sunt benefice pentru exfoliere și combat bacteriile ce declanșează acneea și excesu de sebum, îți recomandăm și o variantă mai blândă. Include un cleanser delicat sub formă de spumă de curățare, fără acid, în rutina ta de demachiere de două ori pe zi. O altă soluție este folosirea lor în mod alternativ, pentru a preveni iritarea sau uscarea excesivă a pielii pe care o pot provoca soluțiile cu acizi. ​

  1. Exfolierea 

Dacă alegi varianta unui cleanser delicat pentru ten, poți opta pentru cel de-al doilea pas, și anume exfolierea. Cei mai recomandați exfolianți chimici sunt acidul salicilic sau acidul glicolic. Aceste ingrediente au efecte uimitoare, deoarece pătrund adânc în pori, îi desfundă eficient și previn reapariția comedoanelor. Rolul exfolierii este reînnoirea celulară, prin eliminarea celulelor moarte. De asemenea, reduc aspectul cicatricilor lăsate de acnee, lăsând pielea mai netedă și mai uniformă. Utilizarea regulată a unui exfoliant chimic,1-2 ori pe săptămână, poate îmbunătăți absorbția altor produse de combatere a acneei din rutina de îngrijire a pielii, sporind eficacitatea acestora.

Încearcă să eviți pe cât se poate exfolianții fizici care pot provoca iritații și micro-leziuni.

  1. Alte Tratamente Alternative

O variantă de tratament pentru acnee este utilizarea unei măști de curățare pentru echilibrarea tenului. O mască pentru coșuri cu acid salicilic sau peroxid de benzoil este special creată pentru a reduce excesul de sebum și reziduurile de pe piele. În plus, ia în considerare tratarea comedoanelor individuale cu un tratament aplicat local. Cu ingrediente puternice, cum ar fi peroxidul de benzoil și acidul salicilic, tratamentele sunt concepute pentru a pătrunde adânc în piele, reducând inflamația, În cele din urmă, poți opta și pentru un ser antioxidant care conține vitamina C, benefică pentru reducerea cicatricilor.

  1. Aplicarea unei Creme Hidratante

Având în vedere că produsele pentru tratarea acneei au potențialul de a usca pielea, trebuie să acorzi o atenție deosebită acestui aspect. Hidratarea pielii care este predispusă la acnee reprezintă un element esențial pentru menținerea unui ten sănătos și echilibrat. Dacă bariera cutanată este afectată sau își pierde unele dintre lipidele necesare pielii, aceasta poate răspunde producând mai mult sebum. Acest lucru va duce la o reapariția acneei sau agravarea efectelor sale. Aplică o cremă hidratantă noncomedogenice, special creată pentru pielea predispusă la acnee, deoarece nu va înfunda porii și nu vor amplifica erupțiile. 

Aceste formule ușoare asigură hidratarea necesară fără a da un aspect gras pielii. Cea mai potrivită este crema antiacnee cu proprietăți hidratante și îmbogățită cu ingrediente calmante precum aloe vera, mușețel sau ceai verde pentru a calma orice roșeață sau iritație asociată cu acnee. În plus, alege o cremă pentru ten gras care conține acid hialuronic, cunoscut pentru calitățile sale minunate de hidratare a pielii. Utilizarea zilnică, dimineața și seara, a unui creme antiacnee, vei menține pielea hrănită și mai bine pregătită pentru combaterea acneei, bucurându-te de un ten curat și luminos. 

  1. Protecție 

Înainte de a ieși din casă, indiferent de anotimp, nu uita de protecția împotriva razelor UV. Sunt dăunătoare pentru ten și reprezintă un pas esențial în îngrijirea pielii predispuse la acnee. Optează pentru bb cream cu protecție solară, cu spectru larg, care protejează atât împotriva razelor UVA, cât și a celor UVB. Aplicarea regulată a protecției solare va menține sănătatea generală a pielii prin prevenirea efectelor puternice ale soarelui și a îmbătrânirii premature.

Prevenție

Pe lângă tratamentele și soluțiile de vindecare a tenului cu probleme, există și câteva sfaturi de care trebuie să ții cont atunci când îți dorești să reduci semnele și efectele acneei. 

  • Demachiază fața de două ori pe zi, cu formule blânde pentru ten

  • Evită să storci coșurile pentru că vei contribui la răspândirea infecției pe piele

  • Evită să atingi fața în timpul zilei, deoarece nu ai mereu mâinile curate și acest lucru poate contribui la înmulțirea bacteriilor

  • Telefonul este o sursă de microbi și dacă îl ții aproape de față poate avea efecte negative pentru piele

  • Înainte de orice demachiere sau aplicare a unei creme/loțiuni ai grijă să te speli foarte bine pe mâini

  • Nu uita să înlături produsele de make-up înainte de culcare, pentru a lăsa porii curați, fără a-i bloca

  • Evită expunerea la soare pentru o perioadă prea mare de timp, deoarece provoacă o producție mai mare de sebum

  • Trebuie să ții cont că anxietatea și stresul sunt inamici nevăzuți care detemrină apariția acneei - ei sunt menținuți de nivelurile ridicate de cortizol ce au o strânsă legătură cu apariția acneei

  • Menține o temperatură constantă în încăpere și un climat uscat, în așa fel încât să eviți transpirația 

  • Ai  grijă de alimentația ta, concentrează pe produse sănătoase, pe fructe și legume, și mai puțin pe dulciuri 

În concluzie, acneea este o problemă foarte comună a pielii cu repercusiuni atât asupra aspectului fizic, cât și asupra laturii emoționale. Beneficiile tratamentelor pentru acnee cuprind îmbunătățiri ale pielii, prin reducerea inflamației, prevenirea cicatricilor, dar și îmbunătățirea stimei de sine și a sănătății generale a pielii. Este important să combini soluțiile eficiente pe care le poți aplica acasă cu îndrumările profesioniștilor pentru rezultate cât mai rapide și eficiente. Adoptă o îngrijire constantă a pielii și vei gestiona cu ușurință acneea, obținând un ten mai curat și mai sănătos.

Postarea anterioară
Următoarea postare
Înapoi la News