Există puține ingrediente din industria cosmetică la fel de apreciate ca retinolul. Proprietățile sale miraculoase anti-aging îl mențin alegerea preferată a tuturor femeilor. Însă, din cauza unor efecte adverse, poate impune și perioade de pauză. Există, totuși, o alternativă naturală a retinolului care are beneficii similare, și anume bakuchiol. În acest articol vei descoperi elementele de bază despre retinol, retinoizi, alternativele de retinol și care este cea mai potrivită pentru tine.
Ce este Retinolul?
Retinolul este un derivat sintetic al vitaminei A și face parte din categoria mai mare a retinoizilor. Diferența este că retinolul este o variantă mai „slabă” decât retinoizii. Retinoizii au, în general, concentrații mai mari și se eliberează cu prescripție medicală.
Retinolul se aplică local și substanța se transforma în acid retinoic cu ajutorul enzimelor specializate, care se regăsesc la nivelul pielii (Vezi articolul complet despre retinol și retinoizi aici).
Pentru a înțelege proprietățile retinolului și retinoizilor, trebuie să înțelegi beneficiile vitaminei A. Aceasta este un nutrient esențial pentru sanatatea oculara, a pielii, dar contribuie și la funcționarea normală a sistemului imunitar.
Formula chimică a retinolului a ales să fie utilizată în produsele cosmetice, deoarece contribuie la combaterea acneei, la estomparea ridurilor, la menținerea aspectului tânăr al tenului. Rolul cel mai cunoscut al vitaminei A și al derivaților săi este încetinirea procesului de îmbătrânire. De asemenea, vitamina A poate avea efecte substanțiale asupra pielii, contribuind la uniformizarea nuanței tenului și la reducerea porilor dilatați. Există studii academice impresionante care arată beneficiile dovedite ale retinolului și impactul său impresionant asupra pielii.
Beneficiile Retinolului
Moleculele mici care alcătuiesc retinolul acționează adânc sub epidermă (stratul exterior al pielii) până la dermă. Odată ajuns în acest strat mijlociu al pielii, retinolul ajută la neutralizarea radicalilor liberi. Acest lucru contribuie la creșterea producției de elastină și colagen, ceea ce ajută la reducerea:
Produse cu Retinol
- Retinol serum - SERUM CU RETINOL ANTI-RID SI REGENERATOR
- Crema cu retinol - CREMA CU RETINOL PENTRU ZONA OCHILOR
- Toner cu retinol - TONER CU RETINOL PENTRU REGENERARE
Efectele Secundare ale Retinolului
Deși formula de retinol regăsită în ingredientele cosmetice fără prescripție medicală este sigură pentru uz zilnic, retinolul prezintă și efecte secundare.
Utilizarea regulată a retinolului poate lăsa pielea excesiv de uscată, iritată, descuamată și inflamată în mod constant. Această iritare extremă poate fi doar temporară, dar este important să oprești pentru un timp utilizarea retinolului. Dacă efectele sunt serioase, poți apela la un medic dermatolog.
Ce este Bakuchiol?
Diferența dintre retinol și bakuchiol este foarte ușor de înțeles. Bakuchiol este o alternativă naturală la retinol. Acesta se găsește în frunzele și semințele plantei Psoralea corylifolia, cunoscută și sub numele de babchi.
Bakuchiol este cunoscut de mult timp în medicină tradițională indiană ayurvedică și în cea chinezească, ajutând la vindecarea și calmarea pielii, dar și la tratarea sau calmarea erupțiilor cutanate. În îngrijirea pielii, bakuchiol este utilizat recent, fiind cunoscut faptul că acționează similar cu retinolul. Acest ingredient natural reglează și stimulează colagenul, dar funcționează și ca antiinflamator și antioxidant. De asemenea, este privit și ca un ingredient anti-îmbătrânire, deoarece contribuie la reducerea ridurilor și îmbunătățirea fermității pielii. La fel ca retinoizii, bakuchiol are efecte și pentru tratarea acneei, diminuând aspectului porilor dilatați.
În general, bakuchiol poate fi folosit pe toate tipurile de piele, grasă sau uscată, și este recomandat a fi folosit de două ori pe zi, dimineața și seara. Studiile au demonstrat că, pentru efecte vizibile, bakuchiol trebuie utilizat minim 12 săptămâni. Cei care au experimentat acest lucru, au putut remarca la finalul perioadei îmbunătățirea semnificativă a liniilor și ridurilor, uniformizarea nuanței tenului, precum și îmbunătățirea elasticității și fermității pielii.
Bakuchiol se poate utiliza de două ori pe zi, dimineața și seara. De asemenea, se recomandă combinarea lui cu niacinamidele și acidul hialuronic pentru un efect de hidratare instantaneu și de reducere a liniilor fine. Pentru început, poți încerca să aplici dimineața morning bakuchiol mask, un produs extrem de eficient pentru o piele hidratată întreaga zi. Acest set de măști este ideal când ai un timp limitat pentru rutina ta de îngrijire și îți dorești un ten strălucitor. Mai mult decât atât, după acest tratament facial, machiajul va arăta impecabil.
-
linii fine
-
riduri
-
pori dilatați
-
pete solare și alte semne cauzate de soare
-
textura neuniformă a pielii
-
melasma pielii și alte tipuri de hiperpigmentare
Pentru a avea efectele dorite, retinolul trebuie utilizat în rutina de seară, după ce pielea a fost curățată foarte bine, fără a aplica alt tip de produs înainte. Dacă aplici un ser cu retinol, ai grijă să îți hidratezi fața foarte bine.
În timp ce retinolul este folosit uneori pentru a ajuta la tratarea acneei, precum și a cicatricilor asociate, acneea severă este de obicei tratată prin intermediul unui retinoid prescris medical, împreună cu alte medicamente care luptă împotriva inflamației și a bacteriilor. Acest lucru este necesar, deoarece retinolul este o formulă de intensitate mai mică și nu poate avea efecte atât de evidente și rapide, cum se întâmplă în cazul retinoizilor mai puternici.
Pentru a obține cele mai bune rezultate cu produsul de îngrijire a pielii care conține retinol, ar trebui utilizat zi de zi, chiar și vara, împreună cu o cremă cu protecție solară. Fiind mai slab în intensitate, poate dura câteva săptămâni până când vei vedea îmbunătățiri semnificative. Poți opta pentru un serum cu retinol pentru zona ochilor, cum este Retinol Eye Wrinkle dr. Hedison care are procentul optim de retinol ce îi dă timp pielii să se acomodeze cu acest ingredient. Treptat, poți încerca pentru restul feței și concentrații mai mari.
Bakuchiol. Beneficiile Asupra Pielii
-
Uniformizează nuanța pielii
Bakuchiol contribuie la reducerea riscului apariției petelor pigmentare, provocate de factori precum vârstă ori de expunerea prelungită la soare.
-
Ajută la calmarea și vindecarea pielii
Bakuchiol susține refacerea celulară și ajută la calmarea și vindecarea pielii, acționând în profunzime.
-
Este mai blând cu pielea
Dacă retionul poate provoca iritații ale pielii, bakuchiolul este varianta mai blândă și oferă rezultate foarte similare.
-
Reduce semnele îmbătrânirii
Conform studiilor care au vizat acest ingredient, s-a demonstrat că bakuchiol stimulează producția de colagen, contribuind la reducerea semnelor vizibile de îmbătrânire.
-
Bakuchiol ajută la combaterea acneei
Bakuchiol poate ajuta și la tratarea acneei. Fiind un produs natural, este mai bine tolerat decât retinoizii, care au intensități puternice și pot afecta pielea.
Diferența dintre Retinol VS Bakuchiol
Având în vedere că Bakuchiol este un ingredient natural, pare că alegerea dintre cele două produse cosmetice este foarte ușoară. Cu siguranță oricine ar opta pentru Bakuchiol pentru a fi sigur că nu se va confrunta cu posibilele efecte negative provocate de retinol. Este adevărat că numeroase studii au confirmat faptul că bakuchiol este foarte bine tolerat, este blând cu tenul, mai ales atunci când vorbim de un ten sensibil predispus la diverse iritații.
De asemenea, bakuchiol are exact aceleași efecte atunci când ne referim la tratarea semnelor de îmbătrânire, fiind un ingredient anti-aging foarte eficient, la fel ca retinolul. Dar beneficiul pe care îl are Bakuchiol este că nu usucă la fel de mult pielea și nu provoacă senzații de usturime.
Se cunoaște faptul că eficiența retinolului este influențată de lumină, pe când bakuchiol este fotostabil, adică își păstrează proprietățile stabile și sub influența razelor solare UV. Cu toate acestea, la fel cum se recomandă și în cazul retinolului, după aplicarea unor produse ce conțin bakuchiol este bine să aplici cremă cu factor de protecție solară.
Aceste vești despre existența unui înlocuitor natural pentru retinol par de necrezut, mai ales că se obțin rezultate atât de similare. Însă, nu trebuie să uiți că și bakuchiol, ca orice alt ingredient natural, poate provoca alergii. Deși studiile au demonstrat că este foarte bine tolerat de toate tipurile de ten, este indicat ca prima dată să îl testezi pentru a vedea dacă ai reacții adverse. Cele mai serioase probleme le poate provoca celor care au eczeme.
Dincolo de o probabilitate extrem de mică de a cauza reacții adverse, produsele cu bakuchiol rămân o alternativă sigură dacă dorești să încerci altceva decât retinolul, și să te bucuri de aceleași efecte uimitoare. Dar, atâta timp cât nu ai un ten sensibil și te simți foarte bine utilizând retinolul, poți continua încrezătoare cu acest ingredient puternic anti-aging.
În concluzie, eficiența celor două produse - retinol și bakuchiol - este incontestabilă. Ambele au dovedit rezultate notabile în tratarea semnelor de îmbătrânire și rămân, fără să se excludă unul pe celălalt, printrele cele mai eficiente ingrediente anti-aging. Important este să îți cunoști tipul de ten, nevoile sale și să îi oferi soluția de care are nevoie pentru un confort sporit și un aspect impecabil în fiecare zi.