Fiecare om își dorește să aibă o viață liniștită și lipsită de griji, echilibrată și fără stres. Cu toate acestea, în societatea actuală, parcă și timpul trece mai repede și constați că responsabilitățile cresc și că nu mai poți acorda aceeași atenție odihnei, relaxării și momentelor de self-care.
Ca urmare a trecerii naturale a timpului, dar și a ritmului de viață atât de alert al zilelor noastre, inclusiv pielea ta are de suferit, iar apariția ridurilor este inevitabilă. Astfel, poți observa, în timp, apariția a mai multor tipuri de riduri, de la cele de expresie și până la cele gravitaționale. Citește în continuare acest articol pentru a afla ce determină apariția acestora, dar și ce soluții ai la dispoziție pentru a le diminua cât mai mult posibil.
1. Ridurile - ce sunt și de ce apar
Dacă vrei să afli cum să ai energie și să te simți în formă permanent, trebuie să știi câteva noțiuni importante despre corpul tău.
Pentru a ne menține în echilibru din toate punctele de vedere, este necesar să îndeplinim cel puțin următoarele recomandări importante:
- Să avem o alimentație sănătoasă (3 mese pe zi și două gustări)
- Să respectăm programul de odihnă (7-8 ore pe noapte)
- Să ne mișcăm cel puțin 30 de minute în fiecare zi, în special în aer liber
- Să ne hidratăm suficient (circa 2 litri de lichide pe zi)
- Să avem grijă de igiena corporală în mod permanent.
Pielea, cel mai mare organ al corpului, are o suprafață receptorie foarte mare și protejează corpul de diferite leziuni și microorganisme.
Deoarece prezintă sensibilitate (tactilă, termică și dureroasă), iar secrețiile (transpirația, sebumul) sunt generate de metabolism și asigură termoreglarea organismului, pielea este deosebit de importantă.
Care sunt funcțiile pielii?
- Funcția de apărare a organismului împotriva agenților din exterior (radiații, raze ultraviolete, lovituri, substanțe chimice, microorganisme)
- Funcția de termoreglare sau de menținere a unei temperaturi constante a corpului
- Rezervor de celule embrionare (utilizată în transplant în cazul unor probleme de chirurgie estetică)
- Funcția imunologică prin intermediul celulelor Langerhans
- Funcția de organ de simț (durere, presiune, temperatură, întindere, tactil).
Din ce este constituită pielea?
Învelișurile pielii, la nivel microscopic, sunt:
- Epidermul care are celulele în permanentă regenerare
- Dermul care prezintă o vascularizație și o inervație bogată
- Hipodermul care conține celule grase cu rol nutritiv sau izolator termic și mecanic.
Glandele pielii sunt: sudoripare (secretă sudoarea sau transpirația) și sebacee (secretă sebum).
Pe măsură ce apare îmbătrânirea, se poate observa apariția ridurilor, mai întâi sub formă de linii fine, apoi de cute, de pliuri sau de încrețituri ale pielii. Desigur, procesul de îmbătrânire este natural și apariția ridurilor este inevitabilă. Dacă observi cu atenție un om care înaintează în vârstă, vei descoperi că ridurile apar în special pe față, pe gât și pe mâini.
Specialiștii au descoperit că factorul genetic are un rol important în formarea ridurilor, însă pot contribui și unii factori de mediu: expunerea la soare, deshidratarea, fumatul, alte substanțe nocive.
Este adevărat că factorii genetici contribuie la apariția ridurilor, însă este important să acorzi suficientă atenție tenului de-a lungul timpului și să utilizezi creme de față pentru menținerea fermității pielii și creme de ochi pentru prevenirea formării cearcănelor.
Odată cu înaintarea în vârstă, pielea își pierde din elasticitate și fermitate și devine mai subțire din cauza scăderii producției de colagen și nivelului de elastină.
Cu alte cuvinte, apariția ridurilor se corelează cu îmbătrânirea. Cu toate acestea, vârsta la care apare acest proces natural variază de la un om la altul: la 20, la 30 sau la 40 de ani.
3. Cum scapi de riduri: cum se estompează ridurile
Înainte de luarea unei decizii optime, este important să știi ce tip de ten ai. Specialiștii constată că 75% dintre femei utilizează necorespunzător produse fără să știe ce tip de ten au.
Care sunt tipurile de ten?
-
Tenul normal (echilibrat, fără sebum, de culoare uniformă, fără puncte negre sau pori dilatați, rar întâlnit la adulți)
-
Tenul uscat (aspect mat, textură abrazivă, fără elasticitate, înroșit în zona obrajilor)
-
Tenul gras (influențat de factori hormonali sau de mediu, lucios, cu puncte negre și pori dilatați)
-
Tenul mixt (prezintă zone cu caracteristici diferite, specifice fiecărui tip)
-
Tenul sensibil (delicat, uscat, înroșit, cu intoleranță la diferite produse de îngrijire și alergie la anumiți factori de mediu).
Studiile arată că majoritatea problemelor tenului și implicit a apariției ridurilor sunt cauzate de insuficientă informare cu privire la tipul de ten, la posibilele probleme hormonale sau la factorii de mediu.
Fie că alegi să mergi la un specialist, fie că te ocupi acasă de întreținerea tenului tău, se recomandă să folosești măști pentru față în vederea optimizării rezultatelor de hidratare și tonifiere.
Dacă știi ce tip de ten ai, este momentul să alegi produsele potrivite pentru rutina de îngrijire a tenului și să respecți programul de îngrijire.
Alegerea corectă a rutinei asociată cu vizita la medicul dermatolog contribuie în mare măsură la prevenirea sau diminuarea ridurilor și la menținerea sănătății tenului, precum și la diminuarea costurilor inutile. De aceea, este important să știi care sunt cele mai potrivite produse pentru tine și să respecți recomandările pentru un stil de viață sănătos.
Când știi de ce apar ridurile, ești în măsură să le estompezi sau să aplici procedura de eliminare a lor cât mai eficient. Atât expresiile faciale repetate, cât și trecerea timpului pot lăsa urme precum riduri în jurul ochilor.
Când apar riduri pe gât și pe piept, este necesară o îngrijire deosebită, exact ca în cazul feței. De asemenea, există o serie de exerciții care pun în mișcare mușchii feței sau buzele și care ajută la prevenirea și estomparea ridurilor.
Ce sunt ridurile?
Ridurile feței sunt tot mai des întâlnite la femeile mature și și reprezintă o problemă destul de delicată, mai ales când sunt riduri adânci. Dacă te gândești de la ce vârstă apar ridurile și te îngrijești permanent de estomparea lor și de îndepărtarea factorilor externi, vei arăta ca la 20 de ani și la vârste mai înaintate.
Recomandări practice și utile pentru amânarea apariției ridurilor
-
Evită expunerea prelungită la soare sau la solar, pentru că radiațiile ultraviolete pot afecta elastina și colagenul din piele, motiv pentru care aceasta se deshidratează și favorizează apariția ridurilor. Dacă vrei să stai la plajă, folosește protecții solare.
-
Hidratează-ți pielea pentru prevenirea uscării și descuamării, implicit a apariției ridurilor. Hidratarea pielii ajută la estomparea ridurilor deja formate.
-
Renunță la consumul de alcool și de tutun, deoarece se deshidratează pielea și, mai mult decât atât, se poate bloca fluxul sanguin și apar ridurile adânci, care sunt dificil de estompat.
-
Adoptă un stil de viață sănătos care să includă o dietă bogată în vitamine și minerale pentru a-ți menține frumusețea tenului.
-
Folosește suplimente alimentare, dacă ai recomandare de la specialiști, în vederea încetinirii procesului de formare sau accentuare a ridurilor chiar dacă vârsta este înaintată.
Inevitabilul proces de îmbătrânire, suprasolicitarea fizică sau psihică, căldura sau frigul în exces, fumatul și inhalarea unor substanțe nocive pentru sănătate reprezintă o parte dintre factorii care favorizează apariția ridurilor.
Așadar, tu cum îți menții tenul neted și frumos ca în copilărie?
Dintre acești factori, unii pot fi ținuți sub control și alții nu. Desigur, factorul genetic este de necontrolat, deoarece depinde de caracterele ereditare moștenite de la părinți sau de la bunici.
Factorii de mediu pot fi controlați în măsura în care se îndepărtează cauza:
-
Poluarea produce apariția destul de timpurie a ridurilor
-
Substanțele nocive (fumatul, gazele toxice) produc stresul oxidativ
-
Expunerea la radiații ultraviolete (la soare sau la solar) produce arsuri la nivelul pielii
-
Consumul de alcool deshidratează pielea
-
Expresiile faciale repetate (râsul, grimasele, mirarea).
Este inevitabil ca ridurile să apară pe față sau pe mâini, mai devreme sau mai târziu. Cu cât îndepărtezi mai multe cauze ale apariției acestora, cu atât vei putea încetini procesul de îmbătrânire a pielii și implicit de apariție a ridurilor (riduri în jurul gurii, riduri sub ochi). Prin urmare, poți amâna apariția acestora cu ajutorul produselor de skincare pentru o perioadă de timp suficient de mare, timp în care îți menții fermitatea și elasticitatea pielii.
2. Riduri de expresie - ce sunt și ce zone afectează
Mișcările sau expresiile faciale repetate pot genera apariția unor riduri de expresie care pot apărea din cauza râsului, mirării, încruntării sau grimaselor.
După zonele pe care le afectează, acestea pot fi:
-
riduri în jurul gurii
-
riduri între sprâncene
-
riduri frunte.
Odată ce observi că se formează liniile fine sau cutele și vrei să știi cum scapi de riduri, mai ales că există și suficienți factori externi care contribuie la apariția acestora, este cazul să apelezi, în primă etapă, la produse pentru curățarea tenului care îndepărtează impuritățile în mod eficient. Acestea se utilizează dimineața și seara pentru a obține rezultate optime. Următoarea etapă presupune să folosești produse pentru hidratarea tenului care vor contribui la revitalizarea pielii și la prevenirea apariției liniilor fine.
Fie că vrei să previi apariția ridurilor de expresie, fie că fumezi și vrei să combați ridurile fumătorului, este esențial să folosești seturi pentru îngrijirea tenului, ideale pentru un ten de invidiat. Acestea sunt eficiente pentru curățarea, hidratarea, hrănirea și revitalizarea pielii feței, ochilor, gâtului și decolteului pe timp de zi și pe timp de noapte.
Expresia facială determină mișcarea mușchilor faciali care contribuie la formarea adânciturilor sau „șanțurilor” pe piele. Dacă la 20 de ani pielea este fermă și își revine datorită elasticității, la 40 de ani este posibil ca adânciturile să se mențină și să se formeze ridurile mai vizibile.
Dacă nu poți să previi aceste mișcări sau expresii faciale, este necesar să scapi de ridurile de expresie prin alte metode.