TRANSPORT GRATUIT PENTRU COMENZILE MAI MARI DE 300 LEI
MOSTRE GRATUITE LA FIECARE COMANDA
*IN LIMITA STOCULUI
MOSTRE GRATUITE LA FIECARE COMANDA *IN LIMITA STOCULUI

Cosul tău

Coșul tău este gol

Cum să scap de acnee? Ghid cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre acnee

Cum să scap de acnee? Ghid cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre acnee

Ce înseamnă acnee, cum se caracterizează și de ce apare? În primul rând, acneea este o inflamație a pielii caracterizată prin pete negre, pete albe și pete roșii denumite în mod obișnuit coșuri. Cea mai comună formă de acnee este numită acnee vulgară („vulgară” însemnând comună). Acneea apare cel mai adesea pe față, dar și pe piept, spate și brațe superioare. Acneea afectează aproximativ 90% dintre adolescenți, precum și 20-30% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. În mod normal, pentru această afecțiune este nevoie de mai multe consultații medicale decât în cazul oricărei alte probleme a pielii.

Acneea nu pune viața în pericol, dar poate provoca disconfort, desfigurare și probleme psihosociale. Acneea poate lăsa, de asemenea, cicatrici, cele mai accentuate putând avea caracter permanent. În acest articol vei afla cum scapi de acnee, ce să mănânci și ce să nu mănânci când ai acnee, ce analize se fac pentru acnee, idei de tratament, dar și produse de îngrijire pentru ten care te vor ajuta să scapi de această afecțiune sau măcar să ameliorezi situația.

Cuprins:

1. Cauzele apariției acneei

2. Simptomele acneei și eventualele complicații

3. Cum diagnosticăm acneea?

4. Cum să scapi de acnee: tipuri de tratament și metode de prevenție

5. Ce alimente provoacă acnee?

1. Cauzele apariției acneei

Acneea apare atunci când foliculii de păr sunt blocați de celulele moarte ale pielii amestecate cu sebum. Sebumul este o substanță uleioasă produsă de glandele atașate foliculilor de păr, numite glande sebacee. La persoanele cu acnee, aceste glande produc un exces de sebum care se amestecă cu celulele moarte ale pielii și formează un blocaj care blochează foliculii. Acest lucru creează un mediu favorabil pentru Cutibacterium acnes, un tip de bacterii frecvent găsite sub piele, care cresc și provoacă inflamații.

 

Cauzele apariției acneei

Activitatea hormonală poate provoca un focar de acnee sau o creștere a numărului de leziuni. Hormonii pubertății stimulează puternic creșterea și producția de sebum de către glandele sebacee. Glandele sebacee sunt extrem de sensibile la schimbările hormonale. Hormonii care au cele mai importante efecte asupra glandelor sebacee sunt hormonii masculini numiți androgeni. Ele sunt secretate de bărbați și femei, dar rata lor este mai mare la persoanele de sex masculin. Acești hormoni pot provoca, de asemenea, acnee în timpul ciclului menstrual feminin, motiv pentru care femeile au adesea acnee la maturitate.

Consumul de junk food (sau fast food) și ciocolata nu sunt cauze ale acneei. Părul gras și pielea uleioasă (cu exces de sebum) nu provoacă acnee, dar sunt adesea semne ale glandelor sebacee hiperactive, cauza reală a acneei. Cercetările sugerează că stresul este probabil să agraveze o acnee deja existentă, dar totuși nu este responsabil pentru apariția coșurilor. Predispoziția la acnee poate fi ereditară. Istoricul familial poate crește șansele de a dezvolta acnee severă. Cu toate acestea, rolul jucat de ereditate este mai puțin sigur în cazul acneei moderate, deoarece majoritatea adolescenților este oricum afectată, indiferent de istoricul familial.

Orice lucru care provoacă iritarea pielii poate declanșa, de asemenea, acnee, inclusiv:

  • frecarea pielii de haine
  • contactul cu animalele de companie
  • contactul cu anumite echipamente sportive
  • aplicarea anumitor produse cosmetice nepotrivite tipului tău de ten
  • expunerea pielii la temperaturi extreme

De asemenea, medicamentele numite corticosteroizi pot induce o tulburare a pielii similară cu acneea.

2. Simptomele acneei și eventualele complicații

Simptomele acneei variază de la persoană la persoană, iar ele se pot manifesta ca:
  • pete negre de mici dimensiuni care apar pe suprafața pielii și nu lasă cicatrici
  • pete albe sau pustule care sunt cel mai frecvent tip de acnee și formează primele leziuni (nu se transformă în pete negre, deoarece nu sunt expuse la aer)
  • pustule și chisturi profunde care sunt inflamate (acestea sunt, de obicei, roșii și umflate și conțin puroi)
  • acnee profundă care poate fi mai severă (leziunile sunt, de obicei, roșii, inflamate, arzătoare, sensibile, purulente și dureroase la atingere)

Simptomele acneei și eventualele complicații

Acneea profundă apare adesea pe spate și pe piept. Este, de obicei, cea mai dificilă formă de acnee când vine vorba despre tratament și timp de așteptare până la o vindecare completă, și varianta în urma căreia poți rămâne cu cicatrici. Acneea profundă are pustule și chisturi care se manifestă, de cele mai multe ori, pe suprafața pielii sau, uneori, în straturile mai profunde ale pielii. În caz de ruptură, puroiul care este eliberat va provoca formarea altor leziuni. Acneea profundă poate duce la cicatrici. Dacă încerci să înțepi sau să prinzi coșurile, acest lucru lasă adesea un crater mic care poate deveni permanent. Bărbații au cicatrici mai frecvent, deoarece sunt afectați de acneea profundă într-o proporție mai mare în comparație cu femeile.

3. Cum diagnosticăm acneea?

Diagnosticul de acnee se bazează pe caracteristicile leziunilor. Medicul tău poate efectua un examen fizic și poate înregistra istoricul medical și personal pentru a exclude alte explicații posibile pentru aceste leziuni. Printre întrebările pe care le poate adresa un medic dermatolog se află cele referitoare la produsele de frumusețe și medicamentele pe care le utilizezi în mod frecvent.
 

4. Cum să scapi de acnee: tipuri de tratament și metode de prevenție

Cum scapi de acnee? Să știi că multe tratamente pentru acnee sunt disponibile și, în unele cazuri, poate fi necesar mai mult de un produs în schema de tratament împotriva acneei, astfel încât rezultatul să fie unul cât mai rapid și de lungă durată. Tratamentul tău pentru acnee va depinde de severitatea, localizarea și tipul de acnee de care suferi. În majoritatea cazurilor, va fi necesar să aștepți de la două până la trei luni înainte de a putea determina dacă tratamentele prescrise sunt eficiente, deoarece leziunile acneei durează aproximativ două luni până ajung la stadiul de maturitate. La începutul tratamentului, acneea se poate agrava înainte de a prezenta semne de îmbunătățire.

Cum să scapi de acnee tipuri de tratament și metode de prevenție

Mai jos sunt câteva dintre cele mai frecvente exemple de tratamente pentru acnee:

Tratamente topice

Aici ne referim la produse pentru acnee fără prescripție medicală, inclusiv peroxid de benzoil, acid salicilic și acid glicolic. Atunci când sunt utilizate individual, aceste tratamente sunt eficiente în cazurile de acnee moderată. Sunt agenți de exfoliere care elimină obstrucțiile și ajută pielea să scape de celulele moarte. Peroxidul de benzoil este, de asemenea, un antibacterian. Antibioticele topice pot fi utilizate pentru a trata bacteriile acneei care provoacă acnee inflamatorie.

Retinoidele sunt adesea folosite pentru a trata acneea non-inflamatorie, dar sunt utile și pentru tratarea acneei inflamatorii. Acestea acționează prin accelerarea reînnoirii pielii și pot provoca iritarea pielii la începutul tratamentului (care, de obicei, dispare pe măsură ce pielea se obișnuiește cu această substanță). Produsele topice trebuie aplicate pe întreaga zonă infectată, nu doar pe coșuri. Există multe combinații de medicamente disponibile constând din diferite combinații ale produselor de mai sus.

Tratamente orale

La unele femei, utilizarea unei pilule contraceptive poate ajuta la reglarea hormonilor care provoacă acnee. În cazurile de acnee inflamatorie severă, poate fi administrat un comprimat antibiotic (de exemplu tetraciclină, minociclină, doxiciclină), însă aceste medicamente pot fi eliberate numai pe bază de prescripție medicală.

Isotretinoin, un retinoid oral puternic, este foarte eficient în tratarea acneei severe. Cu toate acestea, din cauza efectelor sale adverse potențiale, este de obicei utilizat numai atunci când multe alte tratamente au eșuat, în special la femeile aflate la vârsta reproductivă. Multe dintre aceste tratamente pot face ca pielea să devină mult mai sensibilă la soare. Din acest motiv, acestea trebuie utilizate împreună cu o protecție solară adecvată și potrivită tipului tău de ten. Discută cu medicul tău sau cu farmacistul despre riscurile și beneficiile diferitelor opțiuni de tratament disponibile pentru această afecțiune.

Cele mai multe dintre produsele de curățare a pielii promovate în anunțurile și reclamele de pe internet nu sunt necesare. În realitate, unele pot chiar să agraveze acneea, însă pe piață există și produse bune pentru curățarea tenului care te vor ajuta în tratarea acestei probleme dacă le vei utiliza cu regularitate. Respectă următoarele principii de bază care te ajută la prevenirea și tratarea acneei:

  • spală-ți fața nu mai mult de două ori pe zi cu săpun neparfumat sau alege un demachiant care nu conține săpun
  • usucă-ți pielea cu un prosop curat – neapărat prin tamponare ușoară și nicidecum prin frecare
  • nu zdrobi, nu strânge și nu stoarce coșurile
  • evită frecarea sau spălarea viguroasă a pielii cu săpun dur sau granular (abraziv)
  • utilizează un prosop curat în fiecare zi
  • utilizează produse de frumusețe non-comedogenice care nu îți vor înfunda porii și nu îți vor declanșa acneea
  • elimină transpirația și sebumul din piele cât mai frecvent posibil
  • lasă extragerea comedoanelor în grija medicului tău dermatolog

Este adevărat că alimentele nu sunt una dintre cauzele acneei, dar unii oameni constată că acneea lor se agravează după ce mănâncă anumite alimente. Dacă este cazul și cazul tău, atunci îți recomandăm să scoți din dieta ta zilnică alimentele dăunătoare pentru tine, mai ales dacă te confrunți cu o acnee severă. Pentru a trata cazurile de cicatrici severe de acnee, ar putea fi utilizate injecții cu colagen și curățarea pielii cu laser.

5. Ce alimente provoacă acnee?

Există câteva reguli de bază în alimentație atunci când suferi de acnee. Pe scurt, dacă știi ce să nu mănânci când ai acnee, atunci s-ar putea ca această afecțiune să beneficieze de un timp de vindecare mult mai scurt. Mai jos regăsești câteva dintre cele mai cunoscute mituri despre ce să nu mănânci când ai acnee. Noi le-am elucidat pentru tine, astfel încât să te concentrezi doar pe cum poți scăpa de acnee, fără să aduni frustrări din cauză că nu poți mânca, poate, alimentele preferate.

Produsele lactate pot provoca acnee

Rezultatele și concluziile diferitelor studii pe această temă sunt împărțite, însă există dovezi care arată faptul că un consum crescut de produse lactate poate duce apariția acneei. Medicii nu știu care ar fi legătura exactă, dar conform ipotezei de lucru, „vinovații” ar fi hormonii conținuți de lapte. Încearcă să reduci consumul de produse lactate (fără a merge la extreme, totuși) și urmărește cum reacționează pielea ta. Și reține și faptul că shake-urile de proteine ​​din zer sunt la fel ca laptele ultra-concentrat, așa că este recomandat să le eviți cât de mult posibil.

Ciocolata nu provoacă acnee

Totuși, suntem cu toții diferiți, așa că dacă observi că îți apar erupții cutanate după ce consumi ciocolată, încearcă să o elimini din dieta ta zilnică. Cu toate acestea, nu există dovezi concrete ale efectului ciocolatei asupra acneei. În plus, ciocolata neagră conține cu antioxidanți benefici pentru piele.

Bomboanele și prăjiturile pot declanșa apariția coșurilor

Studiile recente arată că alimentele cu indice glicemic ridicat (cele care provoacă creșteri ale nivelului de zahăr din sânge) pot agrava acneea. Este mai ușor de spus decât de făcut, dar pentru a-ți menține pielea sănătoasă, ar fi indicat să îți bazezi dieta pe alimente bogate în fibre, cum ar fi cerealele integrale, mai degrabă decât să consumi zaharuri și făină albă.

Consumul unei cantități mari de apă nu elimină acneea

Este esențial să te hidratezi suficient pentru a fi sănătos, iar pielea ta nu face excepție de la această regulă. Cu toate acestea, un consum excesiv de apă nu te va ajuta să îți cureți porii și să scapi de acnee.

Uleiurile de pește sunt aliații tenului

Peștii grași sunt bogați în acizi grași omega-3, care ajută la combaterea inflamației în diferitele sisteme ale corpului nostru, inclusiv cel mai mare organ al nostru, pielea. Ia în considerare includerea lor în alimentația ta de două ori pe săptămână (recomandat este tonul sau somonul). Dacă nu ești un fan al peștelui, poți încerca să mănânci nuci care sunt, de asemenea, o sursă foarte bună de acizi grași.

Suplimentele cu vitamine și minerale nu ajută la reducerea acneei în majoritatea cazurilor

Principalii factori ai acneei sunt hormonii, iar aceștia nu sunt legați de deficiențele de vitamine și minerale. Cu toate acestea, o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume ajută la furnizarea de nutrienți esențiali pielii în procesul de vindecare a coșurilor.

Alimentele grase, cum ar fi pizza și cartofii prăjiți, nu provoacă acnee

Ideea că grăsimea de pe farfurie va ajunge în porii tăi este doar un mit: nu există nicio legătură directă între cele două. Cu toate acestea, o dietă bogată în acizi grași saturați poate provoca micro-inflamație în toate organele, inclusiv în piele. Pe scurt, pizza și cartofii prăjiți nu promovează dezvoltarea acneei, dar este recomandat să le consumi cu moderație dacă vrei să ai un corp sănătos.

Alcoolul nu este responsabil pentru erupțiile cutanate

Nu există nicio dovadă cu adevărat convingătoare a efectului alcoolului asupra acneei. Cu toate acestea, știm că intensifică roșeața pe față: vasele de sânge se dilată pe piele și provoacă deshidratare, de aici și recomandarea de consum moderat. Sperăm că aceste informații ți-au fost de folos și că ai aflat cum poți scăpa rapid de acnee, ce alimente ar trebui să incluzi sau să excluzi din alimentația ta și care ar putea fi posibilele tratamente pentru vindecarea acestei afecțiuni. Nu uita că înainte de toate ar trebui să mergi la medicul tău dermatolog pentru un consult de specialitate și pentru un tratament adecvat tipului tău de ten. Dacă ai nevoie de produse anti acnee, găsești o varietate pe skinseen.ro.

Sursă foto: freepik.com

 

 

Postarea anterioară
Următoarea postare
Înapoi la News