TRANSPORT GRATUIT PENTRU COMENZILE MAI MARI DE 300 LEI
MOSTRE GRATUITE LA FIECARE COMANDA
*IN LIMITA STOCULUI
MOSTRE GRATUITE LA FIECARE COMANDA *IN LIMITA STOCULUI

Cosul tău

Coșul tău este gol

Tipuri de păr și îngrijirea acestuia în funcție de categorie - rutine, sfaturi și greșeli de evitat

Tipuri de păr și îngrijirea acestuia în funcție de categorie - rutine, sfaturi și greșeli de evitat

Îngrijirea părului a reprezentat o preocupare constantă pentru oameni de-a lungul timpului și pe bună dreptate. Pe lângă funcțiile estetice și protectoare pe care le are acesta, părul este oglinda stării tale de sănătate și este firesc să-ți dorești ca el să arate cât mai bine.

Pe lângă trăsăturile specifice fiecărui tip de păr - culoare, grosimea firului etc - îngrijirea acestuia trebuie să fie adaptată și la diverse probleme care pot apărea, precum excesul de sebum, uscăciunea, deteriorarea vârfurilor și așa mai departe. Prin urmare, va trebui să alegi acele rutine și produse care se potrivesc nevoilor tale. Citește articolul de mai jos pentru a afla cum trebuie să procedezi.

Cuprins

  • Tipuri de păr în funcție de culoarea naturală și îngrijirea acestora
  • 1.1. Îngrijirea părului blond

    1.2. Îngrijirea părului șaten

    1.3. Îngrijirea părului roșcat

    1.4. Îngrijirea părului brunet

    1.5. Îngrijirea părului alb

  • Îngrijirea părului vopsit
  • Îngrijirea părului în funcție de probleme specifice
  • 3.1. Îngrijirea părului uscat

    3.2. Îngrijirea părului normal

    3.3. Îngrijirea părului cu tendințe de îngrășare

    3.4. Îngrijirea părului subțire

    3.5. Îngrijirea părului voluminos

    3.6. Îngrijirea părului deteriorat

  • Îngrijirea părului drept vs. îngrijirea părului creț și ondulat
  •  

    1. Tipuri de păr în funcție de culoarea naturală și îngrijirea acestora

    Există mai multe criterii după care părul poate fi clasificat, iar una dintre ele este culoarea sa naturală. În continuare, vei descoperi cum să ții cont de nuanța părului tău în rutina de îngrijire.

    1.1. Îngrijirea părului blond

    Femeile cu părul blond au de urmat câteva reguli clare privind îngrijirea părului lor. Începe prin a încorpora în rutina ta produse special create pentru nuanța ta, care te vor ajuta să o păstrezi intensă și strălucitoare timp îndelungat. O altă măsură pe care să o iei este instalarea unui filtru pentru capul de duș care să reducă nivelul clorinei din apa cu care îți speli părul. Această substanța afectează în timp culoarea blondă. 

    Dacă ai părul deschis la culoare, poți apela liniștită la șampon uscat pentru a-l păstra proaspăt pentru o perioadă mai lungă de timp, însă ai grijă șă-l aplici de la distanță. Tot în scopul prezervării nuanței tale naturale, este indicat să folosești protecție UV, care te apără și împotriva deteriorării firului de păr. 

    1.2. Îngrijirea părului șaten

    Precum în cazul părului blond, pentru un păr șaten aspectuos, este recomandat să alegi de la raftul de cosmetice acele șampoane și balsamuri special create pentru a-i proteja culoarea. Aplică un tratament SPF pentru ca soarele să nu-ți afecteze părul și apelează la șampon uscat colorat pentru zilele în care vrei să-i oferi prospețime. 

    Persoanele cu părul șaten deschis pot fi de asemenea afectate de nivelul de clorină din apa curentă, așa că e o idee bună să apelezi la un filtru. Trucul pe care îl recomandă toți stiliștii pentru un păr șaten strălucitor este aplicarea uleiurilor. Fie că este vorba de ulei de măsline, de argan sau orice alt tip, acestea te ajută să eviți părul tern și lipsit de vitalitate.

    1.3. Îngrijirea părului roșcat

    Părul roșcat este pe cât de rar, pe atât de frumos. De aceea. o îngrijire atentă îți va asigura protecția necesară pentru o podoabă capilară fabuloasă. Asigură-te că nu te speli prea des pe cap, pentru a nu suprastimula producția de sebum și folosește o perie de lemn, care este blândă cu firul de păr și absoarbe în același timp uleiurile. Un alt aspect pe care trebuie să-l ai în vedere este utilizarea șampoanelor fără sulfiți, iar atunci când te afli în vacanță la mare, ai grijă să îți clătești părul după înot, doarece sarea are același efect de decolorare.

    Apelează la rozmarin pentru a-ți face părul să strălucească. Este suficient să fierbi câteva crenguțe din această plantă într-un vas. Înmoaie-ți părul cu apa roz rezultată după fierbere și vei vedea rezultatele. De asemenea, persoanele cu părul roșcat au, în general, părul mai des. De aceea, au nevoie de aplicarea unor produse speciale, precum măștile și balsamul, care să îmblânzească aspectul părului. Dacă folosești placa de păr sau alte metode care implică temperaturi ridicate, atunci vei avea nevoie de protecție cu atât mai mult.

    1.4. Îngrijirea părului brunet

    Cu cât părul brunet este mai strălucitor și mai hidratat, cu atât va arăta mai bine. Prin urmare, unul dintre secretele stiliștilor este acela de a folosi lac de păr în loc de fixativ pentru styling. Pe lângă fixarea coafurii, te bucuri de avantajul ca părul tău să fie hrănit. O măsură pe care o pot lua persoanele care își spală părul des este acela de a reduce frecvența spălărilor, la două sau 3 pe săptămână. Dacă simți nevoia unei reîmprospătări, apelează la șampon uscat special pentru părul închis la culoare.

    Evită apa fierbinte și optează să-ți clătești părul cu apa la temperaturi ceva mai scăzute pentru a evita o posibilă decolorare în timp. Același lucru este valabil și în cazul produselor pentru coafat. Evită folosirea frecventă a ondulatorului și plăcii. Nu în ultimul rând, chiar dacă vârfurile despicate sunt mai puțin vizibile decât în cazul părului blond, ai grijă să le tunzi suficient de des, astfel încât să păstrezi sănătatea părului tău pe termen lung.

    1.5. Îngrijirea părului alb

    Părul alb poate avea un aspect spectaculos, dacă îl îngrijești corespunzător. Cu toate acestea, trebuie să-i acorzi o atenție specială, deoarece se va comporta precum părul uscat. Așadar, are nevoie de hidratare intensă. În plus, firele albe capătă uneori o culoare ușor gălbuie, așa că poți apela la șampon cu pigment de neutralizare. 

    Prin urmare, orice poate usca părul, precum apa extrem de fierbinte, stylingul cu aparate cu căldura și altele trebuie evitate aproape complet. 

    2. Îngrijirea părului vopsit

    Dacă te-ai hotărât să îți vopsești părul, atunci probabil că știi deja că și acesta necesită o îngrijire deosebită. Începi prin a reduce frecvența spălărilor ce vor atenua culoarea pe care ai aplicat-o. Dacă totuși simți nevoia să te speli zilnic, uneori poți sări peste pasul de șamponare, astfel încât nuanța să rămână intensă timp îndelungat. 

    În ceea ce privește șampoanele, alege întotdeauna produse care oferă protecție specială pentru părul vopsit și nu uita să aplici balsam la fiecare spălare. Înainte să te coafezi cu placa sau ondulatorul, aplică spray protector, însă ai grijă să minimizezi expunerea părului la căldură extremă. 

    De asemenea, este recomandat să aplici o mască de două ori pe săptămână, timp de 5-10 minute, pentru a hrăni și repara părul. În definitiv, vopseaua îți agresează podoaba capilară, iar aceasta are nevoie de tot ajutorul pentru a rămâne plină de vitalitate. Dacă timpul îți permite, renunță la foehn și lasă-ți părul să se usuce de la sine. Protecția împotriva razelor UV este, de asemenea, o idee bună, iar dacă mergi la piscină, aplică un strat de protecție înainte de a intra în apa tratată cu clor. Nu în ultimul rând, nu uita că sănătatea părului este dată de regimul tău alimentar, așa că asigură aportul necesar de nutrienți.

    3. Îngrijirea părului în funcție de probleme specifice

    Așa cum probabil știi, fiecare păr este diferit și poate aduce provocări diverse, în funcție de trăsăturile sale, de echilibrul hormonal sau alți factori. Printre cele mai des întâlnite situații sunt tendințele de îngrășare, părul uscat sau părul subțire. Iată cum poți îmbunătăți starea părului tău.

    3.1. Îngrijirea părului uscat

    Este posibil să observi că părul tău este tern, fragil și începe să se încrețească. În acest caz, ai parte de păr uscat și trebuie să te gândești la câteva soluții pentru a combate această problemă. În primul rând, ai nevoie de un șampon blând, cu mai puțin detergent, dar și de balsam la fiecare spălare. Pentru a încetini uscarea părului, alege produse care nu conțin alcool. Pentru extra-hidratare, îți poți masa părul cu ulei, precum cel de cocos sau jojoba. În anumite cazuri, este necesar sfatul unui stilist experimentat. 

    Pentru a scăpa de aspectul părului sârmos, tunde-ți des vârfurile despicate. În plus, te poți ajuta de câteva suplimente pentru a menține sănătatea părului tău: vitamina D, vitamina B12, fier și seleniu.

    3.2. Îngrijirea părului normal

    Cel mai important aspect la care să fii atentă este să nu strici echilibrul părului tău, dacă ai norocul să nu suferi de nicio problemă acută. Alegerea corectă a produselor de îngrijire este primul pas. Nu folosi șampoane care usucă părul și nu îl supune în mod frecvent la procedee care să-l subțieze sau să îl ardă.

    Spală-ți părul atât de des pe cât este nevoie, fără să exagerezi. Aplică săptămânal o mască pentru a-i asigura nivelul optim de hidratare. Perierea trebuie făcută în mod blând, cu perie de lemn, începând de la vârfuri și avansând spre rădăcină, pentru a minimiza riscul ruperii firelor. După spălare lasă-l să se usuce în mod natural sau, dacă optezi pentru foehn, asigură-te că îl folosești de la o distanță suficient de mare pentru a nu-ți afecta părul.

    3.3. Îngrijirea părului cu tendințe de îngrășare

    Părul care prezintă exces de sebum poate fi cu adevărat problematic. În prezent, experții consideră că este recomandat să îl speli în fiecare zi, dacă este cu adevărat uleios. Astfel, vei înlătura reziduurile care îl pot afecta pe termen lung. Dacă la finalul zilei, acesta deja devine gras din nou, poți experimenta și opusul: să-l speli mai rar. Testează ce anume funcționează pentru părul tău.

    Spălarea corectă este și ea importantă: folosește o cantitate mică de șampon și masează cu vârful degetelor (nu cu unghiile) scalpul. Nu este necesar să aplici șampon de fiecare dată și pe vârfuri, concentrează-te mai degrabă pe pielea capului.  Dacă te speli frecvent, nu este necesar să șamponezi de două ori

    Folosește balsamul doar pentru vârfuri, pentru a evita îngrășarea părului. De asemenea, asigură-te că îți cureți peria după fiecare folosire, pentru a evita acumularea sebumului, a produselor de styling și a murdăriei. 

    În ceea ce privește produsele de îngrijire, evită-le pe cele cu silicon, asigură-te că îți clătești părul bine și, în anumite zile, apelează la șampon usact pentru a-ți reîmprospăta look-ul.

    3.4. Îngrijirea părului subțire

    Părul subțire trebuie îngrijit cu șampoane pentru volum, însă evită produsele ce conțin sulfați, ce pot slăbi foliculii în timp. Reține că nu este cazul să te speli prea frecvent cu șampon - de două sau trei ori pe săptămână este suficient, deoarece riști să suprastimulezi producția de sebum.

    Poți apela la produse care să te ajute punctual, precum spumă pentru volum, iar după spălare, nu îl usca complet, ci într-un procent de aproximativ 75%, după care poți folosi foehnul în timp ce tii părul cu susul în jos, pentru a adăuga extra-volum. Placa de păr și ondulatorul îți vor subția părul și mai mult, așa că folosește-le rar. Nu ezita să te periezi în fiecare zi, altfel părul tău va sta încurcat și se va rupe mai ușor.

    3.5. Îngrijirea părului voluminos

    Deși părul voluminos este visul multora, un volum exagerat poate pune probleme. Poate fi greu de uscat și de coafat, se poate încurca mai des, iar spălarea și uscatul durează mai mult decât în mod normal. De aceea, este indicat să folosești produse care îmblânzesc părul și îl hidratează, pentru a-l face mai ușor de purtat, precum balsamul sau măștile. 

    3.6. Îngrijirea părului deteriorat

    Părul deteriorat îți poate scădea stima de sine, așa că trebuie să stopezi problema la timp. Prin urmare, apelează la șampoane și balsam special create pentru păr deteriorat și clătește-le cu apă călduță, nicidecum fierbinte. O dată pe săptămână este indicat să aplici un tratament pentru hidratare intensivă.

    Înainte de a aplica șamponul, asigură-te că părul tău este descurcat. Atunci când este umed, părul se deteriorează mai rapid. În loc de prosop, folosește un tricou mai vechi, care îl va agresa mai puțin, datorită texturii mai fine. Spray-urile protectoare împotriva surselor de căldură sunt o necesitate. 

    Dacă gradul de deteriorare este ridicat, atunci poate că este cazul să iei în considerare o tunsoare care să te ajute să-ți crești părul sănătos.

    4. Îngrijirea părului drept vs. îngrijirea părului creț și ondulat

    Părul drept și cel creț au nevoie de îngrijire, însă fiecare are setul său de necesități. Ambele au nevoie de hidratare corectă, însă trebuie să știi cum este recomandat să procedezi în cazul fiecăruia.

    Pentru părul drept este important să folosești un șampon blând, fără sulfate, care îl usucă și îl lasă fără strălucire. Evită perierea aresviă atunci când părul este ud. Folosește-te in schimb de degete pentru a-l descurca. Nu folosi cantități excesive de produse de îngrijire, pentru că îi vei reduce aspectul voluminos. Dacă ai părul drept, atunci probabil că și tu te lovești de problema electrizării acestuia, mai ales pe timp de iarnă. Din fericire, există produse care să combată acest mic inconvenient.

    Părul ondulat și creț are nevoie de un tratament înaintea șamponării, care să-l hidrateze și să-l îmblânzească. Apa călduță și o cantitate optimă de șampon te vor ajuta să-l păstrezi hidratat. Periază-l întâi cu un pieptene cu dinți mari și rari și abia apoi cu o perie mai deasă. Deși e tentant să îți îndrepți părul cu placa, aceasta îl va afecta pe termen lung și îl va usca. Folosește foehnul la o distanță mai mare de 20 de centimetri. 

    Deși nu există rețete universale pentru îngrijirea diverselor tipuri de păr, sfaturile și informațiile din acest articol te vor ajuta să înțelegi mai bine cum să abordezi curățarea, hidratarea, uscarea și coafarea părului, pentru a-i păstra sănătatea și aspectul. Testează ce se potrivește pentru tine!

     

    Postarea anterioară
    Următoarea postare
    Înapoi la News