De la aportul de antioxidanți în regimul alimentar și până la cheltuieli exagerate pentru refacerea pielii cu ajutorul tehnologiilor laser, persoanele preocupate de aspectul tenului lor au la dispoziție o multitudine de metode pentru a obține o piele netedă, strălucitoare și sănătoasă.
Printre cele mai eficiente procedee se numără exfolierea, iar aceasta ajută la îmbunătățirea texturii și a tonusului pielii. În plus, este o metodă ce poate fi aplicată cu ușurință acasă. Cu toate acestea, unele persoane tind să exagereze și fie își exfoliază pielea prea des, fie aleg o metodă greșită pentru tipul tenului lor. Pentru a te asigura că îți exfoliezi corect fața, citește articolul de mai jos și respectă recomandările prezentate.
Cuprins:
1. Exfolierea feței - ce este și câte metode există
1.1. Exfolierea chimică
1.2. Exfolierea mecanică
1.3. Beneficiile exfolierii
2. Exfolierea feței - care sunt etapele și cum se realizează corect acasă
2.1. Exfoliere pentru ten normal
2.2. Exfoliere pentru ten gras
2.3. Exfoliere pentru ten sensibil și acneic
2.4. Exfoliere pentru ten uscat
3. Exfolierea feței - avantajele exfolierii chimice
4. Exfolierea feței - ce să nu faci în acest pas al rutinei
1. Exfolierea feței - ce este și câte metode există
Exfolierea pielii reprezintă procesul prin care sunt îndepărtate celulele moarte din stratul exterior al acesteia cu ajutorul unui exfoliant. Aceste celule apar deoarece pielea se repară și se înlocuiește în mod constant. Prin eliminarea acestor reziduuri, pielea ta va arăta mai sănătoasă și mai strălucitoare.
Pe lângă avantajul de a beneficia de o piele aspectuoasă, exfolierea poate îmbunătăți și sănătatea acesteia. O piele plină de celule moarte nu permite produselor de îngrijire să pătrundă în straturile mai adânci și să-și facă efectul. Îndepărtând stratul superficial, poți aplica mai ușor tratamente topice care vor putea face diferența în adâncimea pielii.
În cazul în care ai o piele predispusă la acnee, pasul de exfoliere te va ajuta sa cureți porii blocați care cauzează, cel mai adesea, la erupții ce creează disconfort și semne. În plus, exfolierea conduce la estomparea mai rapidă a cicatricilor ce apar pe tenul acneic, deoarece accelerează transformarea celulelor și stimulează producția de colagen.
În funcție de natura exfoliantului pe care îl utilizezi, acest proces poate fi chimic sau mecanic. Iată ce presupune fiecare dintre aceste metode.
1.1. Exfolierea chimică
Prin aplicarea unor soluții chimice speciale pe ten care pot pătrunde în straturile mai adânci ale pielii și pot îndepărta excesul de sebum, precum și impuritățile, se realizează exfolierea chimică. Cele două clase principale de exfolianți chimici sunt acizii alpha hidroxy (AHA) și acizii beta hidroxy (BHA).
Cei din prima categorie, AHA, sunt potriviți pentru exfolierea tenului uscat, pentru că au capacitatea de a îndepărta acele substanțe care leagă celulele de stratul de piele moartă. Sunt derivați din substanțe naturale și au proprietatea de a fi solubili în apă. Spre deosebire e BHA, ei nu pot pătrunde foarte adânc în pori.
A doua categorie, BHA, se referă la acizi care sunt solubili în ulei și au proprietatea de a penetra adânc pielea. Printre calitățile lor se numără efectele antiinflamatorii și antibacteriene. Acizii BHA sunt ideali pentru pielea cu aspect uleios, afectată de puncte și care suferă de acnee. Aceștia realizează o exfoliere la nivel profund și combat aspectul rezultat în urma acestor probleme.
Din fericire, poți beneficia de avantajele exfolierii chimice nu doar la cabinetele de estetică, ci și acasă, aplicând produse specializate, de natura dermato-cosmetică: măști, tonere, geluri, creme și seruri.
1.2. Exfolierea mecanică
Spre deosebire de exfolierea chimică, cea mecanică reprezintă utilizarea unor produse cu suprafață sau formate din particule abrazive, pentru a elimina celulele moarte. Este necesar ca tenul să fie curat, iar exfolierea să aibă loc printr-un masaj ferm, dar neagresiv, asupra pielii. Ideal este să execuți mișcări circulare, pentru un minut, la viteză mică.
Printre produsele care se folosesc cel mai des se numără scruburile și gelurile exfoliante, periile pentru față sau prosoapele umezite. Unele persoane folosesc și retete de scruburi realizate acasă, din ingrediente prezente în orice gospodărie, însă folosirea acestora prezintă anumite dezavantaje.
1.3. Beneficiile exfolierii
Dacă încă ai dubii în privința importanței acestui proces de îngrijire, trebuie să cunoști motivele pentru care să apelezi la exfoliere în mod regulat.
Sporește strălucirea
Pielea se reînnoiește în mod natural la fiecare 28 de zile și aduce la suprafață celule noi, sănătoase și strălucitoare. Pe măsură ce avansezi în vârsta, acest proces încetinește, iar reziduurile încep să se acumuleze, iar pielea capătă un aspect tern, aspru și uscat. Exfolierea îndepărtează impuritățile și celulele moarte prin ruperea legăturilor, astfel că cele noi pot ieși mai bine la suprafață.
Deblochează porii
Exfolierea îndepărtează murdăria și resturile din pori în mod mai eficient decât demachiantul. Porii curați au un aspect minimizat, iar riscul erupțiilor scade.
Pregătește tenul pentru tratamente
Pielea ternă și uscată poate reprezenta o barieră de nepătruns între produsele de îngrijire și straturile mai adânci ale tenului, ceea ce împiedică absorbția completă a ingredientelor benefice. Atunci când celulele moarte și uscate sunt eliminate, iar porii sunt curățați, pielea poate absorbi ceea ce aplici pe suprafața sa, iar tu te bucuri de beneficii maxime.
Netezește pielea și reduce decolorarea
Exfolierea are un efect de netezire prin îndepărtarea celulelor descuamate, ceea ce ajută la uniformizarea texturii pielii și la minimizarea aspectului decolorării.
Permite o bună aplicare a machiajului
Cu cât pielea este mai fină, cu atât rezultatul final al machiajului va arăta mai bine. Prin îndepărtarea porțiunilor descuamate, fondul de ten va fi mai puțin predispus la un aspect pătat, neuniform sau la așezarea în linii fine.
2. Exfolierea feței - care sunt etapele și cum se realizează corect acasă
Rezultatele dorite în urma exfolierii apar dacă introduci acest pas în rutina ta de îngrijire în mod corect. Iată la ce anume trebuie să fii atentă.
Atunci când apelezi la un exfoliant mecanic, începi prin a curăța fața cu demachiant și apoi cu soluție de curățare. Ulterior, aplică o cantitate moderată de scrub pe piele, utilizând mișcări circulare și ai grijă să eviți zona sensibilă a ochilor. Masează ușor produsul pe piele, respectând indicațiile de pe ambalaj. De obicei, această etapă ar trebui să dureze între 30 de secunde și 1 minut.
Apoi, îndepărtează produsul clătind pielea cu apă călduță și tamponând tenul cu un prosop curat. Asigură-te că îți hrănești apoi pielea cu produse de hidratare: creme, măști sau seruri.
În cazul utilizării unui exfoliant chimic, procesul de curățare trebuie să urmeze aceiași pași descriși anterior. Cu ajutorul unui material textil sau al unui disc de bumbac, aplică o cantitate mică de exfoliant pe față, gât și decolteu. Acordă produsului câteva minute în care să-și producă efectele, fiind absorbit în totalitate în piele. Verifică întotdeauna recomandările producătorului. Apoi poți avansa la următorul pas din rutina ta de ingrijire.
După ce ai finalizat aplicarea altor produse de îngrijire, nu uita să aplici cremă cu protecție solară, deoarece exfolierea lasă tenul sensibil și vulnerabil în fața razelor ultraviolete. Acest pas este necesar în timpul zilei. În caz contrar, vei observa că tenul devine iritat și pot apărea pete sau alte complicații.
Cât de des trebuie realizată exfolierea pielii?
Reține faptul că acest proces ar trebui realizat de una până la trei ori pe săptămână, iar asta din motive temeinice. Exfolierea exagerată, mai ales cea mecanică, poate cauza microabraziuni pe suprafața pielii și poate afecta bariera protectoare a pielii.
În cazul în care tenul este afectat de acnee inflamatorie, rozacee sau este hipersensibil, asigură-te că ceri sfatului medicului dermatolog cu privire la metoda de exfolierea și la frecvența acesteia.
2.1. Exfoliere pentru ten normal
Pentru pielea lipsită de complicații, ai libertatea de alege orice metodă de exfoliere, atât timp cât aplici recomandările generale. Și exfolierea manuală, și cea chimică sunt sigure pentru tenul tău. Testează ce funcționează cel mai bine pentru pielea ta și astfel vei descoperi soluția potrivită.
2.2. Exfoliere pentru ten gras
Pielea cu tendințe de îngrășare sau mai gros poate beneficia de pe urma periajului manual și al exfolierii. Un astfel de ten poate avea un strat suplimentar unde se acumulează reziduuri, iar exfolierea mecanică poate ajuta la îndepărtarea sa. Utilizează un exfoliant sau un scrub și asigură-te că le aplici cu blândețe, pentru a avea parte de cele mai bune rezultate.
2.3. Exfoliere pentru ten sensibil și acneic
Pielea sensibilă are de suferit în urma exfolierii mecanice, așa că evită frecarea cu scruburi sau perii. Altfel, tenul va fi iritat și va apărea roșeața. Folosește un exfoliant chimic blând și asigură-i protecție împotriva razelor ultraviolete. Dacă suferi de acnee, consultă un medic cu privire la posibilitatea unui peeling profesional.
2.4. Exfoliere pentru ten uscat
Și pielea uscată sau descuamată beneficiază de pe urma exfolierii. Evită metodele mecanice deoarece vor usca și mai tare tenul și pot conduce la apariția microabraziunilor. Cea mai eficientă metodă este aplicarea acizilor AHA. Acidul glicolic ajută la îndepărtarea celulelor moarte. Continuă îngrijirea pielii cu aplicarea unei creme hidratante și al factorului de protecție solară, deoarece tenul va fi sensibil la soare.
3. Exfolierea feței - avantajele exfolierii chimice
Deși este tentant să apelezi la exfolierea mecanică, folosind ingrediente pe care le ai la îndemână în casă, precum zahărul brun sau cafeaua, trebuie să știi că metodele chimice au avantaje incontestabile.
Sunt mai eficiente
Poți avea impresia că exfolierea fizică face o treabă mai bună, dar asta se datorează probabil faptului că depui mai mult efort. Când vine vorba de metodele chimice, vei finaliza procesul mult mai rapid. În plus, acestea au o eficacitate mai ridicată. Hidroxiacizii, recum cel salicilic și glicolic, au capacitatea de a pătrune în piele, pentru o exfoliere mai profundă.
Sunt potriviți pentru toate tipurile de ten
Când te gândești la exfolierea chimică, în special la cea cu acizi, poate părea un procedeu înfricoșător. Însă nu trebuie să te temi, deoarece aceste produse sunt foarte sigure, mai ales dacă alegi branduri de încredere. Exfolianții enzimatici sunt eficienți, dar nu la fel de puternici precum acizii, așa că sunt ideali pentru pielea sensibilă. Acidul salicilic este foarte eficient pentru pielea cu tendințe de îngrășare, predispusă la acnee, iar pielea mixtă poate beneficia de pe urma unui acid AHA, care controlează producția de ulei. În plus, eviți riscul de a freca în mod exagerat suprafața tenului.
Sunt hidratanți
Probabil că și tu îți dorești o piele netedă, ca atinsă de rouă, iar pentru a obține acest efect, hidratarea este cheia. Tenul care nu este suficient hidratat va deveni uscat și descuamat. Celulele uscate de la suprafață nu vor reflecta lumina, iar pielea capătă un aspect nesănătos și aspru. Exfolianții chimici care conțin AHA sunt solubili în apă și nu îndepărtează uleiurile naturale ale pielii, permițând acesteia să-și păstreze nivelul optim de hidratare.
Au efecte mai rapide
un mit despre exfolierea fizică este acela că are rezultate instantanee. În realitate, procesul durează mult și trebuie să fii răbdătoare și consecventă pentru a observa că funcționează. Acesta este un alt avantaj al exfolierii chimice față de cea fizică. Acizii AHA acționează pentru a accelera refacerea celulară, iar pielea poate dezvălui straturile noi și tinere mai rapid.
4. Exfolierea feței - ce să nu faci în acest pas al rutinei
Chiar dacă reprezintă o metodă bună de îngrijire a pielii, există o serie de greșeli care se pot strecura în această etapă. Iată ce să eviți în acest sens.
Exfolierea prea dură
Chiar dacă acest procedeu reprezintă soluția pentru a scăpa de impurități și reziduuri, trebuie să te asiguri că nu aplici un tratament prea dur pentru pielea ta. Exfolierea exagerată poate rupe vasele de sânge din piele și poate cauza inflamații.
Lipsa unei rutine
Exfolierea funcționează pe termen lung dacă este aplicată în mod regulat. În caz contrar, rezultatele vor întârzia să apară.
Folosirea unui exfoliant nepotrivit
Trebuie să ții cont de caracteristicile tenului tău atunci când alegi metoda de exfoliere. Tipul pielii și eventualele provocări cu care te confrunți vor dicta selectarea soluției adecvate.
Tenul este unul dintre cele mai importante elemente ale înfățișării tale și îți va influența stima de sine. Ia toate măsurile necesare, printre care se numără și exfolierea, pentru a te bucura de o piele tânără și proaspătă!